Преслава

Петя Колева Иванова, известна с артистичния си псевдоним Преслава, е българска поп-фолк изпълнителка.

Преслава

Родена е на 26 юни 1984 г. в град Добрич. Преслава е завършила музикалното си образование в местното училище в Добрич, със специалност фолклорно пеене, свирела е и на гъдулка. Започва да пее още от 15 годишна по заведенията.


 

За пръв път на екрана на телевизия "Планета" се появява заедно с Милко Калайджиев, с изпълнението на песента "Нежен Рекет". Тогава тя все още не е приела псевдонима си, и на етикета на песента е изписана като Петя. След няколко месеца записва първия си самостоятелен сингъл - "Тази нощ безумна". Песента не става тотален хит, но влиза в сърцата на стотици фенове на българския поп-фолк. Вторият клип е на име "Мили мой". Следва издаването на албума на име "Преслава". От него, клипове са направени на песните "Молиш ме", заедно с изпълнителя Рашид Ал Рашид, "Дума за вярност" и изстреляли я на първи позиции хит сингъл - "Обичам те".

 

До този момент певицата е издала 5 албума, като много от песните имат заснети и видеоклипове. Печели доста награди между които: Черна гора, „Монтефолк“, награда за „Най-популярна изпълнителка от България“, годишни награди на Планета тв за 2009 г. печели награда за албум на 2009 година за "Пази се от приятелки",Дует на 2009 за песента "Не ми пречи" с Константин и става за 4 път "Певица на годината".