Калинка Вълчева

Калинка Вълчева е народна певица, известна с изпълнението на песни от добруджанският фолклор.

Калинка Вълчева
Родена на 18 октомври 1942 в с. Сърнец, Калинка Вълчева започва кариерата си като певица в Ансамбъл за народни песни и танци в град Тервел. През 1960 г. взема участие на първия добруджански събор, на който печели първа награда. Четири години по-късно печели златен медал на втория републикански фестивал на художествената самодейност в град София, с песента “Посъбра Стоян дружина”.

Приета е за солистка в Ансамбъла за народни песни към Българско национално радио. В продължение на 23 години е солистка на “Мистерията на българските гласове”. Има записи на повече от 150 добруджански песни за Радио София, и радиата във Варна, Стара Загора и Шумен.

Калинка Вълчева е носител на множество международни награди и отличия, сред които златен медал на Световен фестивал за младежта и студентите през 1968 година в София и първа награда на международен фолклорен фестивал в Тунис през 1969 г.

Вълчева от 15 години живее в Ковънтри, Англия, омъжена за англичанина Мартин Дженкинс, който е музикален продуцент и изпълнител на мандолина, виола и флейта. Заедно с него и други британски фолклорни ансамбли изнася концерти с добруджанска музика.