Добра Савова

Добра Савова е българска народна певица, известна изпълнителка на песни от добруджанската фолклорна област.

Добра Савова
Тя е родена през 1932 година в село Коритен, община Крушари, Добричко. Всички в семейството й са били музикални – баща, майка, братя и сестри. Добра Савова е от най-тачените и най-обичани добруджански народни певици. Гласът й не може да бъде сбъркан с никой друг на представителките на Североизточна България

Талантът и е забелязан на фестивал на художествената самодейност в Добрич през 1950 г. и Савова е поканена за записи в Радио Варна. Става солистка на Фолклорен ансамбъл “Варна”, с който има изпълнения на множество фолклорни събори, фестивали и концерти. Прави записи и за Балкантон, Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Репертоарът на Добра Савова е от добруджанската фолклорна област и предимно от родното и село Коритен. Той включва над 500 песни, сред които най-популярни са: “Есен се заесенява”, “Добруджо, юнашка Добруджо”, “Проводил Кольо за Рада”, “Калино, Малино”, “Залюбих, мамо, Еленка”, “Че кой ма дявол караше” и др. Гласът и се характеризира с мекота, топлота и богато и прецизно фразиране.

Добра Савова е носителка на множество награди от събори и надпявания (в Копривщица, на Агликина поляна) и наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Наричана е едно от „златните гърла“ на Североизточна България, наред с певиците Верка Сидерова, Ева Георгиева, Калинка Вълчева и Соня Кънчева.