Наемател или собственик плаща поддръжка?

Ние сме 5 семейства - наематели на общински жилища към ЖИЛФОНД ИНВЕСТ, живеем в един и същи блок. Във входа ни поискаха /събират се/ пари за закупуване на друга входна врата. Ние ли трябва да ги дадем тези парички или това касае собственика в случая ЖИЛФОНД ИНВЕСТ? Доколкото сме запознати, за ремонти от този тип се изискват от тях. Всеки месец стриктно си заплащаме консумативите:за ток, за чистачка, асансьор и заплатата на касиерката.

Според Чл. 5 от Наредбата  за реда и условията за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем, управление и разпореждане с жилища от общинския жилищен фонд на Община град Добрич, "стопанисването и поддържането на жилища от общинския жилищен фонд се възлага на общинска фирма „Жилфонд - инвест” ЕООД". Това означава, че извършването на ремонтни дейности посочени във вашия въпрос е от компетенциите на общинската фирма "Жилфонд-инвест" ООД.




В случай обаче, че решението за подмяна на входна врата е взето от общото събрание на етажната собственост, то тежестта по разноските ще носят всички наематели на общинските жилища поради факта, че този ремонт е по тяхно желание.

С уважение:

адвокат Евгения Русева

тел. 0889 232 150