12 години ще излежи тервелчанин, убил съседа си

Наказание 12 години лишаване от свобода да изтърпи 47-годишният Юсеин Ал. Ак. от гр. Тервел, постанови Добричкият окръжен съд. Той бе признат за виновен, че на 15 срещу 16 април 2010 г. в гр. Тервел, в частен дом, умишлено е умъртвил 29-годишен свой съгражданин, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития. Юсеин трябва да изтърпи наказанието в затвор от закрит тип при първоначален строг режим.

12 години ще излежи тервелчанин, убил съседа си
Добричкият окръжен съд допусна делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие, предвид молбата на подсъдимия и фактите, че той сам се е предал на полицията след извършеното престъпление и е направил самопризнания пред съдия в хода на досъдебното производство. Предвид реда на съкратеното съдебно следствие, съдът намали с 1/3 първоначално определеното наказание от 18 години лишаване от свобода.

Добричкият окръжен съд конституира сестрата на пострадалия като частен обвинител, но остави без разглеждане в настоящото производство гражданския й иск за обезщетение за причинени неимуществени вреди. Съдът прецени, че е необходимо да бъдат събрани доказателства за взаимоотношенията й с Д. М., което ще бъде пречка за разглеждане на делото в днешното съдебно заседание, предвид реда на съкратеното съдебно следствие и нейното отсъствие от съдебната зала. Тя има право да предяви иск пред гражданския съд.

Според обвинителния акт през януари 2010 г. пострадалият се върнал да живее в Тервел в съседство с къщата, която обитавал подсъдимият. Около 2 седмици преди произшествието, Юсеин минал покрай съседа си, започнал да блъска по портичката, а когато жертвата Д. М. го попитал какво иска, подсъдимият го напсувал и избягал. Два-три дни преди случая, Юсеин поръчал на племенника на пострадалия да му предаде, че щял да го убие.

На 15.04.2010 г. подсъдимият бил получил за работата си храна и шише с половин литър ракия. Той се прибрал около 19 ч. в дома, където живеел заедно с свидетелката Р. Тр. Двамата се почерпили и Юсеин изпил половиния литър ракия. Около 22,30 ч. при тях отишъл пострадалият. Юсеин възприел, че той желае да спи с неговата приятелка, ядосал се и започнал да нанася удари с юмрук по главата на Д. М. Пострадалият паднал на земята, а подсъдимият продължил да го рита и удря по гърдите. В един момент Юсеин взел сап от мотика, който бил оставен в стаята и започнал с него да нанася удари по тялото на 29-годишния. При нанасянето на ударите сапът се счупил. Пострадалият лежал неподвижно на земята, затова подсъдимият го полял с вода. Младият мъж се размърдал и още дишал, но не станал и не си отворил очите. Юсеин го издърпал до стълбите на входната врата на къщата. След това отишъл до съседа си, да го повика, уж да вдигнат един пиян. Съседът отказал. След половин час Юсеин отишъл в РУ „Полиция” – гр. Тервел и съобщил за случилото се.

Според заключението на съдебно-медицинската експертиза причина за смъртта на 29-годишния е травматичен шок, получен в следствие на множеството травми на главата и гърдите. Съдебно-медицинската експертиза е установила, че броят на нанесените в областта на главата удари е около 10. Не по-малко са тези в областта на гръдния кош и корема, нанесени със значителна сила. Пострадалият е чувствал силни болки и страдания от ударите и е осъзнавал какво се случва с него.

Съдебно-психиатричната експертиза показва, че Юсеин Ак. не страда от душевно заболяване и е могъл да ръководи постъпките си, но е налице личностна промяна, засягаща емоционално-волевите и когнитивните възможности, разстройство вследствие на употребата на алкохол. Със съдебно-химическа експертиза е установено, че в кръвта му е имало наличие на 1,92% етилов алкохол.

Деянието е извършено при баланс на отегчаващите и смекчаващите вината му обстоятелства: чисто съдебно минало и направено самопризнание, съответно лоши характеристични данни и особената жестокост на стореното.

Юсеин Ак. е с начално образование, не е женен, безработен е.

Пред печленния състав на Добричкия окръжен съд той заяви днес, че признава вината си и съжалява за стореното. Подсъдимият обясни, че пострадалият го закачал и дразнел всеки път, когато минел покрай него. В последната си дума Юсеин помоли за по-леко наказание.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест.