Полицаи от Добрич на детектор на лъжата заради скандала със СРС-тата

Полицаи и служители на ДАНС, които са имали допуск до паролите за подслушване за разговорите със СРС-та ще минат полиграфско изследване. Това обяви в Перник министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде "Мироглед". Вече бил изготвен дори график за полиграфа. Ставало въпрос за 5-6 полицаи и двама от ДАНС.

Полицаи от Добрич на детектор на лъжата заради скандала със СРС-тата
„Това са колегите от Добрич, колега от София. Ще предложим и на двама служители от ДАНС да минат на полиграфско изследване. За съжаление единият вече е извън системата. На него му е предлагано да мине на полиграфско изследване, преди да напусне, но той отказал. Правим всичко възможно за изтичане, ако говорим разбира се за изтичане на информация от сересета. Тази седмица ще могат да минат на полиграф колегите. 5-6 човека са“, заяви Цветанов.

Министърът каза още, че след изследването ще има дебати в парламента. Вече имало работна група, назначена от премиера. Като излезе и тя със становище пък ще може да се предприемат технически и законодателни мерки за ограничаване и недопускане на подобни инциденти.

„До седмица-две ще имаме яснота какви законодателни мерки трябва да бъдат направени. Ще бъдат въведени допълнителни защитни мерки за работните места, където има допуск за работа със СРС. От анализа, който сме направили, вече имаме яснота за системата как е работила. То се припокрива с всичко, което беше през 2008 г. Тогава пак имаше изтичане на СРС. За голямо съжаление лицата и актьорите са абсолютно същите“, допълни Цветанов.

Вътрешният министър каза също, че факта, че нямаме вече отвличания и поръчкови убийства, а се разкриват стари такива, означава, че системата започва да работи в правилната посока. За да работят служителите имали пълна оперативна свобода, а Цветанов щял да поеме политическата отговорност за атаките, които идвали и от организираната престъпност и от политическите опоненти.

„Трябва един път за винаги да спрем да неутрализираме правоохранителната система на база задоволяване на някакви лично и икономико-политически интереси, които са свързани по някакъв начин с криминалния контингент“, допълни Цветанов.

Министърът бе в Перник, за да представи новият директор на местната полиция. Постът заема столичанинът Валентин Димитров, който е бивш шеф на „Охранителна полиция“ в столицата.