Издръжка на дете, живеещо в чужбина

Разведена съм от 2006 година. Бащата е осъден на издръжка от 80 лв. От 2008 година живея с детето ми в чужбина и от този период до днешната дата не съм получила нито един лев от издръжката. Въпросът ми е как мога да заведа дело за издръжка, след като съм в чужбина и не се прибирам в България? Мога ли поради тази причина да му отнема родителските права? А също така мога ли да подновя паспорта на детето с пълномощното за пътуване, в което изрично е написано следното, цитирам: Да ме представлява и да се подписва от мое име, да извършва всички необходими правни и фактически действия пред всякакви физически, юридически лица, органи и институции, като може да преупълномощава и други лица за това.

Ако със съдебното решение бившият Ви съпруг е осъден да заплаща издръжка, то Вие може въз основа на това решение да се сдобиете с изпълнителен лист, да образувате изпълнително дело срещу бившия Ви съпруг и да пристъпите към принудително изпълнение на задължението му. Фактът, че сте в чужбина не е пречка за това – в този случай може да възложите образуването и воденето на делото на адвокат и да посочите съдебен адрес на територията на страната, където да се получават съобщения.
 
Във връзка с второто Ви питане – така формулирано не може да му се даде конкретен отговор. Нужно е да се види целия текст на пълномощното и съдържанието на упълномощаването. Цитираният текст е във връзка с това съдържание и цялостна насоченост на пълномощното и не може да се коментира отделно от него.
 
С уважение: адвокат Павел Атанасов

Адвокатско дружество „КИРЯКОВИ И КО”, гр. Добрич



www.kantora.bg