Откриват нов православен храм в Тошевско

На 2 юни (неделя) в село Василево, Община Генерал Тошево, ще бъде открит новопостроеният православен храм "Св. Еразъм Охридски".

Откриват нов православен храм в Тошевско

На този ден Българската православна църква почита християнския светец, а също така селото отбелязва своя ежегоден събор.


 

Ден преди събитието, на 1 юни, ще бъде отслужена вечерна служба.

 

Празничния за село Василево неделен ден ще започне в 8.00 часа с  утринна служба на Отец Петър. В 8.30 часа се очаква да пристигне Варненският и Великопреславски Митрополит Кирил, който ще освети храма. По църковните канони, веднага след освещаването, ще бъде проведена Света божествена литургия. Ритуалът по откриването на православното здание ще завърши с курбан за всички, присъстващи на събитието миряни.    

 

Храм „Св. Еразъм Охридски” е първият в България с това име. Строителството на църквата приключи в изключителни кратки срокове, за което освен Община Генерал Тошево, спомогнаха много граждани, фирми и земеделски стопани. Храмът се намира в центъра на селото, непосредствено до читалището и кметството. Освен с красива архитектура, средището на християнската вяра ще впечатлява жители и гости на добруджанското село със златистите си куполи. 

 

В най-скоро време се очаква да бъде завършен и иконостасът, който се резбова в друго тошевско село -  Дъбовик.