Подялба на апартамент при съсобственост

Мога ли да продам апартамент със съсобственик, който не желае продажбата на апартамента? Ситуацията е следната: имам 1/3 от апартамента, а другият човек - останалата част, не можем да съжителстваме по никакъв начин, но другият човек не желае продажба или някакъв вид подялба. Мога ли по някакъв начин да го накарам да се продаде апартамента?

Никой не може да бъде накаран да продаде собствена вещ. В този смисъл не можете да накарате съсобственика си да продаде неговата/нейната част от имота. Това, което може да направите в случая е да продадете вашата част от апартамента, ако има желаещ да я закупи. В този случай първо ще трябва да предложите на съсобственика си да закупи Вашата част при същите условия, при които е съгласно да я закупи третото лице. Ако той откаже, тогава може да я продадете на потенциален купувач.

Друга възможност, която имате е да предизвикате съдебна делба на апартамента, щом доброволна такава не е възможна. В този случай волята на съсобственика няма значение и съдът ще подели имота, ако той е реално поделям или ако не е – ще бъде изнесен на публична продан и парите от нея – поделени между Вас според притежаваните части от имота.
 
С уважение: адвокат Павел Атанасов

Адвокатско дружество „КИРЯКОВИ И КО”, гр. Добрич


www.kantora.bg