Получаване на възнаграждение от мобилен оператор за поставена антена на покрив

Пишем Ви живущите във вх. А, бл. 27 от ЖК Добротица. Живеем в жилищен блок с два входа, разделен с въздушна риза. По средата на покрива мобилен оператор е поставил антена. Другият вход получава за това възнаграждение, а ние не. Писахме до администрацията на въпросния оператор, но от там ни отговориха, че през 2007 г. е подписан договор по силата на който блокът е разделен на 2 отделни сгради и съответно нямаме право на иск. Проверихме как стоят нещата и установихме, че през 2009 г. този закон е променен и според него, за да бъде разделен блокът на 2 отделни сгради са необходими скица, одобрение от кметството и подписите на 3/4 от живущите от блока. Такава скица, одобрение и подписи не съществуват.
Въпросът ни е имаме ли право на възнаграждение за това, че антената е поставена по средата на блока или да искаме тяхното отстраняване по законов ред.

Отговорът на Вашия въпрос изисква запознаване и изследване на въпроса за уредбата на материята към момента на сключване на договора, тъй като законосъобразността на договорите се преценява с оглед на закона, действал към датата на тяхното сключване. Ако при сключване на договора са спазени законовите изисквания, той е действителен и не може да се търси неговото разваляне или трети лица, които не са страна по него да търсят заплащане.
 
С уважение: адвокат Павел Атанасов

Адвокатско дружество „КИРЯКОВИ И КО”, гр. Добрич


www.kantora.bg