Шумни съседи / запитване към адвокат

Въпрос: "Здравейте, уважеми юристи от Адвокатско дружество „Кирякови & Ко.“

Нуждая се от вашата правна помощ.

Живея в жилищен блок в централната част на Добрич. От края на септември в апартамента под мен се настаниха студенти, които са под наем.

Почти денонощно от долния апартамент кънти силна музика, почти всяка вечер има шумни събирания, които продължават цяла нощ.

Като бивш студент реших да бъда търпелив с очакването, че момчетата просто отбелязват началото на учебната година и завръщането си в Добрич.

След десетина дни вече слязах да говоря с тях. След 2 разговора имаше лек ефект, продължил 3-4 дена - купоните бяха малко по-кратки и малко по-тихи.

След това нещата отново се влошиха. Когато преди няколко дни технопартито им ме събуди в 5 часа посред нощ, вече звъннах на полицията. На следващия ден отново ми се наложи да викам органите не реда. Полицията идваше моментално и ефект имаше - купонът се разтурваше. Но до следващия ден.

Бих желал да ме посъветвате какви мерки трябва да предприема за да бъдат наложени административни наказания и глоби спрямо лицата от Полиция, Съд, Община или домоуправител?

Благодаря за съдействието Ви.

Отговор: В представения от Вас казус има възможност да се предприемат следните действия: 1. Да се наложи глоба на наемателите, смущаващи спокойствието на съседите си. Процедурата е следната: съставя се констативен акт за нарушението от Управителния съвет на Етажната собственост. Ако няма избран Управителен съвет, констативен протокол може да се състави от управителя на Етажната собственост и двама собственици на имоти в сградата, определени с решение на  общото събрание на Етажната собственост. Констативният протокол трябва да съдържа данни за лицето, извършило нарушението, вида, броя и датите на нарушенията. Въз основа на този протокол се съставя Акт за установено административно нарушение от общинската администрация, а въз основа на Акта за установяване на административно нарушение се издава Наказателно постановление от кмета на общината или упълномощено от него лице. С наказателното постановление, на нарушителя, ако е физическо лице се налага глоба от 50лв. до 150лв.   2. Ако налагането на глоба не даде желания резултат може да се пристъпи към изваждане на обитателите от сградата. Разбира се, тези действия могат да се предприемат без да е задължително първо да е наложена глоба на нарушителите. Основание да се предприемат тези действия е системното нарушаване на правилника за вътрешния ред в сградата. Право да вземе решение за изваждане на обитателите от сградата има Общото събрание на Етажната собственост. То се свиква от Управителния съвет (Управителя) или Контролния съвет на Етажната собственост. Свикване на Общото събрание може да се инциира и от собственици на имоти в сградата, които притежават поне 20% идеални части от общите части на сградата. Това става с писмено искане, отправено до Управителния съвет. При несвикване на Общо събрание от Управителния съвет - искането се отправя, съотвтено Общото събрание се свиква от кмета на общината.  Изваждането от сградата е срочно, като срокът не може да е по- дълъг от три години. С Уважение: младши адвокат Павел Атанасов