Разходи за ремонт на покрива при съсобственост

Здравейте, купих си трети етаж от къща. В нотариалния акт на имота пише, че притежавам 1/3 идеална част от тавана. Проблемът е, че останалите съсобственици не дават средства за поддръжка на покрива и реално аз го поправям за своя сметка. Разбрах се с един от съсобствениците, ако има опция да купя дела му, но с другия не може да се води диалог. Въпросът ми е мога ли да купя едната трета идеална част от един от съсобствениците и законово какво мога да предприема срещу другия съсобственик? Благодаря предварително!

За да се отговори максимално пълно на Вашето запитване, трябва да се изясни въпросът дали къщата, от която сте закупили етаж е в режим на съсобственост или в такъв на етажна собственост. От описаната от Вас обстановка по-скоро се налага изводът, че сте закупили самостоятелен обект (трети етаж) в сграда, която е в режим на етажна собственост.

Покривът (таванът) на сграда в режим на етажна собственост е част от т.нар. общи части на сградата. Правото на собственост върху идеални части от общите части на сградата се поражда при закупуване на обособен обект в тази сграда и не може да се прехвърля самостоятелно и отделно от правото на собственост върху обособения обект. Следователно Вие не може да закупите само идеалните части от тавана на къщата, които са собствени на Вашия съсед. Ако закупите обособения обект, собственост на Вашия съсед, тогава ще придобиете и правото на собственост върху съпътстващите този обект идеални части в общите части на сградата.

Във връзка с втората част на въпроса Ви, това което би могло да се предприеме е първо да се направи опит за свикване на общо събрание на собствениците на обекти в етажната собственост и на него да се вземе решение за ремонт на покрива, като разходите се покрият от нарочно събирани за това средства. Ако вече сте извършили ремонти за Ваша сметка, то сумите, които сте дали могат да Ви се възстановят чрез прихващане от сумите, които Вие дължите като собственик на обект в сграда в режим на етажна собственост.

Ако, с оглед на описаната от Вас затруднена комуникация, тези действия са невъзможни, то тогава можете да потърсите по съдебен път възстановяване на сумите, които сте заплатили за ремонт и поддръжка от останалите собственици на обекти в сградата.



 

С уважение: мл. адв. Павел Атанасов

Адвокатско дружество „КИРЯКОВИ И КО”, гр. Добрич

www.kantora.bg