4 начина да започнем деня си

От първото нещо, което правим сутрин, зависи доста и остатъкът от деня ни.

4 начина да започнем деня си
Какво ни кара да ставаме от леглото всяка сутрин? Досадна аларма, плачът на детето, слънчевите лъчи? Оказва се, че от това как се събуждаме сутрин и какво правим непосредствено след това зависи остатъкът от деня ни. Не е нужно да имаме сложен ритуал, с който да започнем сутринта, но има няколко неща, които със сигурност ще ни помогнат за успешния старт. Всичко започва с алармата.

1. Да изберем правилния звук на алармата

Както пишат Дон Кемпбъл и Алекс Домейн в книгата си „Лекуване със скоростта на звука”, звукът, който ни събужда сутрин, се отразява на протичането на целия ни ден. Променяйки начинът, по който започва сутринта ни, можем да променим целия си живот. Авторите предлагат голям списък с опции за всеки – от леко спящите до непробудните.

Тези от нас, които се събуждат лесно, трябва да опитат природни звуци или класическа музика, а трудно събуждащите се може би ще имат нужда от джаз или боса нова. Всичко друго, само не и онзи дрънчащ досаден звук, който ни изтръгва от подсъзнателното преживяване, каквото е сънуването.

2. Да опитаме дишането Капалабхати

Небезизвестното в йога дишане Капалабхати е чудесен начин да освежим белите си дробове и да събудим цялото си тяло. Нека седнем на ръба на леглото или на пода със скръстени крака, отпуснем погледа си и започнем силно да издуваме долната част на корема, след което енергично да издишаме, позволявайки на пасивното вдишване да последва.

За начинаещите е препоръчително да правят това по 30-50 пъти и постепенно да увеличават бройката (крайната цел е примерно три серии по 100). Добре е да опитаме да не накланяме рамената си – издишването трябва да се случва от контракцията на долната част на корема. С метафорични думи старите йоги казват, че това прочиства застоялото чи от долната част на дробовете. Но със сигурност ни дава мигновен прилив на енергия.

3. Да пием топла вода с лимон

Да, баба ни вероятно е правила това. Вместо да бързаме към кафе машината, нека пробваме този метод. Нарязваме пресен лимон (да, трябва да е истински лимон, а не лимонов сок) и го изстискваме в чаша топла вода. Лесно, но много ефективно. Лимоните балансират рH-то на тялото, стимулират имунната система и действат като диуретик, помагайки да се прочистим от токсините. Ако изпием само една чаша вода с лимон сутрин преди да сме сложили каквото и да е друго в устата си, ще рестартираме храносмилателната си система. Това подобрява храносмилането през целия ден като помага на черния дроб да произвежда жлъчка, а като бонус предотвратява и киселините в стомаха.

4. Да се протегнем


Докато спим, тялото ни се възстановява само. Понякога този процес включва удължаване – гръбначният ни стълб се декомпресира, което значи, че сутрин можем да сме с 1-2 см по-високи, отколкото вечер. Най-вече обаче определени мускули се стягат – като страничните мускули на торса (quadratus lumborum) и подколенните сухожилия, а това значи, че сутрин кръста ни може да е схванат. Едно обикновено протягане с ръце към тавана или извиване на гърба в седнало положение може да поправи това.

Още по-ефективна е позата Кобра, която, както задният мост, има енергизиращ ефект. Тя не само ще премахне напрежението от кръста, но и ще отвори рамената и ключиците ни и ще ни освободи от всеки дискомфорт във врата, който може да се е получим по време на сън.