Рецидивист остава в ареста за кражба

Окръжен съд – Добрич потвърди наложената на 27-годишния Стелиян Ил. мярка за неотклонение задържане под стража.

Рецидивист остава в ареста за кражба

Той е обвиняем за това, че на 17-ти март, при условията на опасен рецидив, е счупил стъкло на входна врата на магазин за хранителни стоки в Добрич и е отнел 32 кутии цигари на обща стойност 141,80 лв. и сумата от 116 лв., с намерение противозаконно да ги присвои. Бил е хванат на местопрестъплението от полицейски служители на „СОТ”.



На 19-ти март, Районен съд - Добрич е взел спрямо Стелиян мярка за неотклонение задържане под стража. Този акт е обжалван пред въззивния съд с искане за по-лека мярка.

 

Окръжен съд, като съобрази направените в жалбата оплаквания, събраните в досъдебното производство доказателства, мотивите на обжалвания акт и становищата на страните, прие, че първата инстанция правилно и законосъобразно е наложила на Стелиян  най-тежката мярка за неотклонение. Той е многократно осъждан и е търпял ефективно лишаване от свобода. За него са събрани недобри характеристични данни. Съществува опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

 

Съдът отбеляза, че законът задължително изисква да наложи мярка за неотклонение задържане под стража, когато престъплението е извършено при опасен рецидив и остави без разглеждане възражението на адвоката на задържания, че той би трябвало да отговаря за унищожаване и повреждане на имуществото на магазина, тъй като нямало доказателства за отнетото имущество.


Стелиян има основно образование, не е семеен, безработен, осъждан. Определението на Окръжен съд – Добрич, не подлежи на обжалване и протест.