Препоръки на МВР към студентите във връзка с 8 декември

Пресцентърът на ОД на МВР-Добрич разпространи практически препоръки за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на пътуванията във връзка с Празника на студентите – 8 декември.

Препоръки на МВР към студентите във връзка с 8 декември

По време на предстоящото честване на Празника на студентите – 8 декември 2010 г и при пътуванията, свързани с него, нарастват опасностите от тежки пътнотранспортни произшествия по вина и с участие на водачи на автомобили, превозващи компании от студенти. Основните рискови фактори са: превишена скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, управление от неправоспособни и употребили алкохол.За да не се стигне до ситуация за пътна катастрофа, отговорността е основно на водачите, но и в голяма степен на спътниците им – колегите и приятелите от компанията.

Във Ваш интерес е да се съобразите със следните практически препоръки, които са формулирани на базата на анализ на грешките на водачите и спътниците им, довели до тежки пътни злополуки:

1. Преди и по време на празника Вашето силно приповдигнато настроение е разбираемо и логично. Но не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.

2. Ако мястото на празнуване е в града, в който живеете и учите, е по-добре да не шофирате и да оставите автомобила си. Така ще избегнете притеснения и евентуални рискове.

3. Ако пътувате с автомобила на по-далечно разстояние /до заведение, хижа, хотел/, първо преценете дали опитът Ви като шофьор е достатъчен, защото са възможни зимни изненади – снеговалеж, поледици. Автомобилът трябва да е напълно подготвен – със зимни гуми, изправни светлини, чистачки и отопление. Носете в багажника и вериги за сняг. По-добре да планирате така пътуването, че да избегнете шофирането на фарове.

4. Ако приятелите, които возите, започнат да се черпят още преди и по време на пътуването, не се изкушавайте дори със съвсем малко количество алкохол. Откажете се да изчислявате какво би отчел уредът за проверка, защото е доказано, че и малките концентрации на алкохол увеличават значително риска от катастрофа.

5. Шумните разговори и високите децибели на музиката в купето пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помолете Вашите приятели да се съобразяват с това.

6. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Не поверявайте волана на неопитен шофьор, с малък стаж, който не е управлявал автомобила, с който ще пътувате. Имайте предвид, че когато повечето от компанията са пийнали, се създава голяма опасност от вземане на емоционални, погрешни решения.

7. След празничната нощ с много наздравици е важно да си починете добре и се освежите напълно. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Не омаловажавайте въздействието на т. нар. “махмурлук”, защото в това състояние можете да направите фатална грешка зад волана.

8. Най-добре е още вечерта да определите кой ще ви вози по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден.

9. Ако попаднете в ситуация, че няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис и не потегляйте, макар че не искате да закъснявате.

10. Ако Вашият шофьор управлява рисково – превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и Вашия живот.

11. След празника сте уморени, недоспали и с понижен тонус, макар и трезви. По-добре е да отложите шофирането, за да се освежите напълно. Ако все пак решите да потеглите, управлявайте с намалена скорост, на по-голяма дистанция и предприемайте рискови изпреварвания. При настъпване на опасна сънливост, не се колебайте и спрете за почивка край пътя. Дори само 20 минути сън ще Ви се отрази положително.

“Пътна полиция” желае на всички студенти само приятни изживявания по време на празника !