Художникът на графити Руди и негови ученици почистиха фасадите на сградите на площад „Демокрация“

Инициативата за почистването на драсканиците със спрей е на Община Добрич

Художникът на графити Руди и негови ученици почистиха фасадите на сградите на площад „Демокрация“

В навечерието на един от най-хубавите празници – 24 май, Община Добрич пое инициативата да бъдат почистени фасадите на обществените сгради на площад „Демокрация“, където тази година ще се състоят тържествата по повод деня на светите братя Кирил и Методий. „Кампанията, освен към почистването, е насочена и към всички, които драскат неправомерно навсякъде. Идеята е да им заострил вниманието. Ние ще изчистим това, което са надраскали, дори да надраскат отново, отново ще почистим. С общи усилия ще да стигнем до повече такива нарушители и да им покажем, че има друг места, където те да показват своето изкуство“, заяви Йордан Йорданов. Той посочи още, че целта не е да се гонят младежите, които рисуват неправомерно, а да им се покаже къде да правят това, защото мястото не е по фасадите на културните и обществените сгради.



Партньор на Община Добрич за почистването е Радослав Рудачев – Руди, на когото са помогнали учениците му от школата към Младежкия център в града. По думите на Руди тази инициатива идва да покаже именно разликата между изкуството на графитите и нерегламентираното драскане със спрей. „И на мен не ми харесва културните сгради в Добрич да са издраскани с надписи и рисунки и затова решихме да ги заличим, помагайки на Община Добрич“, посочи Радослав Рудачев. Той е категоричен, че изкуството на графитите си има неписани правила. Едно от тях е да е получено разрешение било то от общинската администрация или пък от собственика на частен имот. След това се прави проект на рисунката и едва тогава се пристъпва към реализирането й. „Другото си е жив вандализъм“, посочи Руди. Според него, ако бъдат предоставени повече места за този вид изкуство, ще намалеят и неправомерните драсканици. 

Кметът на Община Добрич Йордан Йорданов заяви, че се подготвя следващ проект, в който всички млади художници на графити ще имат възможността да изрисуват старите електрически табла през лятото. „Разбира се, за целта те ще бъдат обезопасени, ще се поставят ясни правила за рисуването и то ще бъде организирано“, посочи Йорданов. 
В школата на Радослав Рудачев към момента се обучават 54 деца, като най-малкото е едва петгодишно.