Наньо Нанев представи книгата си за Фара

В НЧ „Зора 1894“ Шабла се състоя представяне на книгата „Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев“

Наньо Нанев представи книгата си за Фара

Тясна се оказа залата на картинната сбирка за дошлите, затова събитието бе преместено в салона на читалището.


В началото бе представен филма „Светлина в безкрая“ на БНТ1 за фара, с автор Цветелина Атанасова, в който са запечатани разказите на Иван Хаджииванов.

„Най-стария, най-високия, единственият боядисан в червено и бяло. Строен през 1765 година, който има 132 стъпала догоре.“ – така бе описан фарът на нос Шабла.

Излязла от печат през януари 2024 година, книгата ни кара да се замислим какво е за нас фара, защото не всичко сме разгадали. Направен с инженерна мисъл, при едно обследване на стените к-н II ранг Трифон Трифонов намира фигура на лъв от 1899 година.

На въпроса дали фара може да бъде туристическа атракция и военна зона, Наньо Нанев отговори: „да, защото е емблемата на Шабла, но това не зависи от мен.“ Той разказа как преди няколко години през лятото, всеки петък на фара е имало ден на отворени врати. Събирала се е символична такса, а събраните средства са помогнали при ремонта та фара.

По негови наблюдения, миналата година е имало засилен интерес. Вътре е експонирана изложба, която привлича не само обикновените посетители, но фара би бил интересен и за строителните инженери.

Гордост за шабленци е и факта, че фарът е бил сцена за филма „Сезонът на канарчетата“, заснет през 1991 година. По-възрастните пък си спомнят историята с цигарите Марлборо, които морето е изхвърлило на брега. През тази 1977 година Наньо Нанев е сключил брак.

Нанев  мечтае един ден до фара да бъде изграден малък параклис, носещ името на Свети Никола и да посети старите френски фарове.

Кметът на общината благодари на всички присъстващи и на тези спомогнали за написването на книгата, отпечатана в тираж 500 екземпляра.

Съпругата на Наньо, Парешка Димитрова разказа, че книгата е подготвяна близо три години. Благодари на познатия на всички ни дядо Иван (Иван Хаджииванов), който не само го запозна с работата, но и го научи да живее за фара.

Сред присъстващите беше и дъщерята на дядо Иван - Лиляна, която не скри своето вълнение от добрите думи, които бяха изречени за нейния баща. Благодари за написването на тази книга, защото фарът е нейния дом, нейното семейство. Родена на фара, който не е само романтика, но той не може и без хората, които трябва да го поддържат. Както прави Наньо и останалите работещи там.

На представянето на книгата присъстваха к-н I ранг Ваньо Мусински – началник щаба на Военноморските сили (ВМС), к-н I ранг Николай Николов – началник на Хидрографска служба, к-н II ранг Атанас Димитров - заместник-началник на Хидрографска служба, к-н III ранг Донко Енев, д-р Васил Куртев, к-н II ранг о.р. Трифон Трифонов,о.з. к-н II ранг д-р Атанас Панайотов, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, кметът на общината Мариян Жечев, близки и приятели на Наньо Нанев.