Четвърти ден продължават протестите на земеделците

В Добричка област блокадите са на три места- в с. Карапелит и към двата гранични пункта с Румъния, този при Кардам и при Дуранкулак

Четвърти ден продължават протестите на земеделците

Четвъртият  ден на недоволството на земеделците е с час повече. Затворени за движение остават отсечките от 10 до 15 часа. Припомняме, че исканията на бранша са три-законодателни промени, промяна на „зелената сделка”, финансово подпомагане заради войната в Украйна.

 

 

От 16.30 часа ще се проведе поредната среща между протестиращите и властта.

При откриването на форума AGRI SUMMIT 2024 в София, земеделският министър Кирил Вътев коментира, че очаква  днешната среща с протестиращите да е финална и да приключи с успех. Той уточни, че  след множеството задълбочени срещи при премиера академик Николай Денков и в МЗХ, снощи се е състояла поредна такава, която е приключила много обнадеждаващо. „Предложихме работещ  вариант на  споразумение със зърнопроизводителите, тъй като с останалите сектори плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя, разговорите приключиха, защото средствата бяха осигурени. Проблемът е при зърнопроизводителите, тъй като те през 2022г.  и 2023г. не са получавали помощ, и сега основателно поискаха такава“, обясни министърът.  Той уточни още, че анализите на МЗХ показват, че реколта 2023 е най-скъпата, която те са произвеждали през последните десетина години и срива цените вследствие на свръхпроизводството в световен мащаб, което доведе до по-ниски цени на световните борси под себестойност.

Министър Вътев подчерта, че отрасъл „Земеделие“ има три много стабилни и устойчиви сектора. Единият от тях е зърнопроизводството, другият е птицевъдството, третият е  свиневъдство. Всички останали сектори са в критично състояние вече много години наред. „Ние не искаме тези три устойчиви сектора да загубят своята устойчивост. Затова и премиерът  акад. Николай Денков, цялото правителство и МЗХ сме абсолютни убедени, че трябва да ги подкрепим“, категоричен бе министърът.  Той  допълни още, че не е възможно да се покрие целият размер на загубите и не е възможно да се подкрепят всички от тях , но най-малките със стопанства до 300 хектара ще бъдат подкрепени. „За по-големите ще поискаме да покажат анализ на стопанската година, а не на счетоводната. Счетоводната е винаги различна , в нея се засича предходната, настоящата и следващата. Ние искаме анализ на тази реколта. Трябва всеки да го докаже, за да бъде допуснат до подпомагане“, посочи той.  Министър Вътев изрази увереност, че днес може да е финалната среща, която да приключи с успех.