Мога ли да съдя министър Трайков?

Аз съм участник в протестите срещу добива на шистов газ в България. Единствената причина за моята активност бе желанието ми да съхраня земята и водата на Добруджа чисти, здравето на мен и близките ми, нашия поминък – туризма и земеделието. След решенията на Министерски съвет и Народното събрание министър Трайчо Трайков обикаля медиите и тръби, че зад протестите са стояли пари и чужди фирми – подбудители на недоволството. Можем ли всички, които се чувстваме обидени от думите му, да търсим изчистване на името си и финансови компенсации по съдебен път?

Безспорно всеки носи отговорност за думите, действията и твърденията си, освен ако не се ползва с имунитет, но министрите не разполагат с тази защита според нашето право.



 

Ако Вие и други участници в протестите, сте се почувствали засегнати от тези думи и знаете, че те не отговарят на истината, то може да потърсите обезщетение за нематериалните вреди, които те са Ви нанесли.  

 

Един евентуален процес за клевета обаче е свързан с редица особености, като например: трябва да докажете по безспорен начин, че тези думи и твърдения имат клеветнически характер, т.е. позорящи са за техните адресати и не отговарят на истината; трябва да докажете по безспорен начин, че именно тези думи са Ви нанесли нематериални вреди, размера на тези вреди и причинна връзка между твърденията и вредите.

 

Ако другата страна докаже, че твърденията отговарят на истината, отговорност не се носи.

 

С уважение: мл. адв. Павел Атанасов

Адвокатско дружество „КИРЯКОВИ И КО”, гр. Добрич

www.kantora.bg