Жители на балчишки села протестираха за… вода

За кратко протестиращите хора блокираха преминаването на автомобили през село Сенокос, като пресичаха пешеходната пътека

Жители на балчишки села протестираха за… вода

В центъра на балчишкото село Сенокос днес се събраха десетки протестиращи от над 6 села, за да изразят недоволството си от честите аварии и спиране на водата и да заявят, че търпението им за реакция на ангажираните институции се е изчерпало. Проблемът с водоподаването е стар и хората споделят, че са свикнали с авариите, но през последните месеци нещата са се задълбочили. В село Сенокос има кланица, консервна фабрика, овцеферми, кравеферми и всички те имат нужда от постоянно течаща вода, за да работят и да осигуряват работни места. Кметът на селото Красимир Георгиев е сигнализирал и МРРБ, което е принципален собственик на ВиК Добрич, но до момента няма отговор какви мерки ще бъдат предприети. Междувременно хората споделят, че нямат вода за елементарни нужди, а не могат да си позволят финансово да купуват за всичко минерална.
Жители на село Дропла, дошли също на протеста днес, посочиха и още един проблем – лошото качество на водата. По думите им много често от чешмите им тече кална вода, която те не могат да ползват нито за къпане, нито за пране, още по-малко за готвене и пиене. 


Чужденците, избрали засегнатите от безводие села, недоумяват как така в страна, член на ЕС, хората се налага да протестират, за да имат вода.

На протеста днес представители на ВиК Добрич не присъстваха. Според събралите се хора техните обяснения за липсата на водоподаване постоянно са различни. Хората са учудени и от факта, че откакто са обявили протестната си готовност преди няколко дни, в селата вода има и е с добро налягане и изразиха опасенията си, че само след дни, проблемът ще се възобнови.