Протестите срещу шистовия газ у нас не стихват

Еколозите са против това да има референдум за или против шистовия газ у нас заради съмнения, че той може да бъде манипулиран. Природозащитниците са категорични още, че е мит, че сондажи на газа биха създали стотици работни места в региона.

Протестите срещу шистовия газ у нас не стихват
Днес пред сградата на Министерски съвет се събра ентусиазирана група от еколози, природозащитници и граждани, които са против проучванията и добива на шистов газ у нас.

Инициатор на протеста е Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България. От днес те стартираха  своята нова инициатива  „Аз съм Шестият“ - мото на протестите, което е в отговор на изказването  на министър Нона Караджова отпреди седмица, че протестиращите срещу шистовия газ, които претендират да представляват гражданското общество, са "едни и същи пет човека".

Те  за пореден път  поискаха забрана на проучванията и добива в България по метода на хидравличното разбиване.

„Не на шистовия газ” бе един от лозунгите, издигнати от тях.

Те скандираха и „Министри – лобисти, спрете фракинга на шисти”, а други разпънаха  плакати, на които пише: „Защо, подписа, Бойко, на инат” и „Не ни ГАЗете водата”.

При добива на шистов газ се използват над 600 свръхтоксични химикали и се отделят радиоактивни изотопи. Това води до тежко и необратимо разболяване на хората и природата в голям периметър, припомниха отново природозащитници.

По думите им в България са планирани 28 хиляди сондажа, като във всеки от тях се влагат огромни количества токсични смеси, а отпадната вода съдържа концентрати на радиоактивни вещества.

На въпрос на BNews как биха коментирали предложението на министър Трайчо Трайков за референдум, който да реши за или против шистовия газ, от Гражданската инициатива заявиха, че са против това предложение и че  референдумът може да бъде манипулиран.

В случая се "истеризира една тема", за която има законодателство, коментира преди два дни министърът на икономиката Трайков. Според него смисъл би имало, ако започне национален дебат за това каква е политиката по отношение на използването на подземните богатства.

Еколозите пък контрират с твърдението, че е мит, че у нас проучванията и добива на шистов газ ще създадат стотици работни места. Те алармираха и за площадката между Голямо и Мало Пещене, където според тях  тя е подготвена за по-голяма сонда и еколозите се опасяват, че ще се прави проучване за шистов газ по технологията хидрофракинг.

Следващият им протест в София е в събота,  26 ноември 2011 г.

Шествието започва от „Попа“, ще мине по ул. „Граф Игнатиев“ и „Раковски“ и ще завърши пред  Министерски съвет.