Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 16 до 20 ноември

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

При налични свободни легла област Добрич е в готовност да посрещне пациенти с Ковид-19 от други области. Това е станало ясно на работна среща на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с областните управители, директорите на Регионални здравни инспекции и директори на болници в североизточна България.



От Община Добрич информират, че Детската млечна кухня временно преустановява дейността си от 17 до 27 ноември. От местната администрация посочват, че мярката се налага във връзка с усложнената епидемична обстановка.

Поради броя на заболелите учители, за две седмици, Основното училище „Отец Паисий” в с. Батово преминава към обучение в електронна среда. От 13 учители, четирима са дали положителни проби за COVID-19. 

Божидара Георгиева от 1 д клас подреди самостоятелна изложба в навечерието на патронния празник и 110-годишния юбилей от създаването на училище „Петко Рачов Славейков“. Платната се намират във фоайето на първия етаж и събират възхитителните погледи на малки и големи Славейковци.

Кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов кани местната общност да участва в публично обсъждане на предложение за актуализация на бюджета на Община град Добрич за 2020 г. Предвид епидемичната обстановка обсъждането няма да се проведе присъствено.

Д-р Ердинч Хаджиев е преизбран за областен председател на „Движението за права и свободи” в Добрич. Изборът се е състоял на онлайн конференция на организацията. Д-р Хаджиев е бил единственият кандидат за поста. 

„Природата на България е безценна, въздухът е безценен и не трябва да се поставят под въпрос и на карта тези най-важни ресурси, които имаме като българи”, каза в Добрич председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова. Според нея проблемът с депото за неопасни отпадъци край с. Богдан, което обгазява добричлии от години, трябва да бъде решен, защото ситуациите, които могат да възникнат през следващите лета, могат да бъдат трудно поправими. „Това депо реално е тлееща бомба, която трябва да бъде обезвредена”, категорична беше Манолова. 

Димитрина Младенова, Йоанна Койчева и Милена Савова – това са момичетата, през чиито ръце за три години са преминали милиони капачки за благотворителност, насочена към Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Инициативата им започва преди три години и набира все по-голяма популярност. В Добрич са монтирани три съоръжения за събиране на капачки. Те се намират в района на сградата на община Добрич, площад „Свобода“ и Стара къща. 

17 случая на Ковид-19 са установени при медицински персонал в област Добрич за периода от 9 до 15 ноември. Далите положителен резултат за Ковид-19 от медицинския персонал са петима лекари, 2 медицински сестри, 3 акушерки, 1 фелдшер, 4 санитарки, 1 шофьор и 1 лице – друг персонал, посочват от Здравната инспекция.

Две нови детски градини ще изгради Община Добрич със средства по Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ (2020-2022 г.)“ на Министерството на образованието и науката. Одобрени са проектите за изграждане на нови сгради за детска градина № 10 „Слънчице“ и № 12 „Щурче“.

Община Каварна закупи автомобил по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в общините Балчик, Каварна, Шабла“ за предоставяне на здравни услуги на хора от уязвимите групи в отдалечени населени места. Проектът е насочен към подобряване на качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов и председателят на съвета на директорите на „Видеолукс Холдинг“ Тодор Белчев прерязаха лентата на хипермаркетa за дома и градината "Практикер" в Добрич. Това е 14-и обект на веригата в страната. Отец Петър отслужи водосвет за здраве и успешно стартиране на работата на магазина в град Добрич.

В област Добрич да се лекуват пациенти с Ковид-19 в Многопрофилните болници в Добрич и Балчик. Това предложение ще бъде направено във връзка с указания на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за определяне на болница на територията на областта за лечение на пациенти с коронавирус при достигане на заболяемост на 14-дневна база от 600 на 100 хил. жители. Становището ще бъде внесено в Министерството на здравеопазването. Всички други лечебни заведения в област Добрич ще да изготвят план и да имат готовност да оказват подкрепа на двете лечебни заведения с командировани специалисти. Подкрепа са изказали директорите на двете лечебни заведения д-р Георги Желязков и д-р Пламен Димитров.

Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич  получи над 3400 лева за закупуването на първи пакет антигенни тестове от Ротари клуб и с помощта на индивидуални дарения на ротарианците. Ще бъдат доставени 500 тестове на цена от общо 8142 лева, като в тази сума се включва и дарението на Ротари клуб - Добрич.

Проектът за водния цикъл в Добрич е приключил, съобщи пред журналисти кметът Йордан Йорданов. Началото на проекта беше дадено през 2017-а година. Подменени са над 80 км водопроводи, 7 км канализация, беше извършена и реконструкция на Пречиствателната станция за отпадни води в село Врачанци. Тя е въведена в експлоатация през 1 986 година и от тогава не е ремонтирана. Проектът за подобряване на водния цикъл в града, който се реализира по Оперативната програма „Околна среда“, е на стойност малко над 108 милиона лева с ДДС.