Близо 50% по-малко вода се подава към Добрич след приключването на проекта за водния цикъл

Проектът за водния цикъл в Добрич е приключил, съобщи пред журналисти кметът Йордан Йорданов.

Близо 50% по-малко вода се подава към Добрич след приключването на проекта за водния цикъл

Началото на проекта беше дадено през 2017-а година. Подменени са над 80 км водопроводи, 7 км канализация, беше извършена и реконструкция на Пречиствателната станция за отпадни води в село Врачанци. Тя е въведена в експлоатация през 1 986 година и от тогава не е ремонтирана. Проектът за подобряване на водния цикъл в града, който се реализира по Оперативната програма „Околна среда“, е на стойност малко над 108 милиона лева с ДДС.



„Този проект беше панацея за подобряване на цялостната инфраструктура в град Добрич. С колегите работихме денонощно, за да се случи този проект и да се реализира. Това е най-големият проект, който община Добрич е реализирала през годините. Искам да благодаря на всички граждани, с които заедно газихме в калта, заедно изтърпяхме неудобствата и затворените улици, заедно вървяхме в посока да реализираме проекта, защото вярвахме и вече виждаме, че това даде нов тласък на нашия град и възможност да подобрим инфраструктурата и градската среда“, каза кметът Йордан Йорданов. 


Той уточни, че по ЛОТ 1 е минала Държавната приемателна комисия. Очаква се издаване на Акт 16. Останалите ЛОТ-ове от проекта за водния цикъл имат издадена необходимата документация. 

По данни на ръководителя на Звеното за управление на проекта инж. Живко Неделев по ЛОТ 1 са изградени малко над 7 км канализационни колектори и 4,3 км водопровод. По ЛОТ 2 са подменени 46,66 км водопроводи, а по ЛОТ 3 - 31,9 км. 

„Поисках от ВиК водните количества, подавани за града, преди водния проект и сега. Поисках това да се случи за месец септември, за мен е един средностатистически месец. Подадената вода за септември, 2016-а година е 1 милион 546 хиляди кубика. След водния цикъл за месец септември, 2020 година подадената вода е 817 хиляди кубика. Тоест 47% по-малко вода се подава към град Добрич и водоснабдяването е на много по-добро ниво“, каза инж. Живко Неделев.

Инж. Бистра Николова, представител на  ДЗЗД „Свежест“,  сподели, че са използвани едни от най-висококачествените материали за изграждане на водопровода. По думите й са били използвани материали, които не са употребявани никъде другаде в България при изпълнение на проекти за воден цикъл. „Качеството на тръбите, които са положени при изпълнение на водопроводната мрежа, гарантира устойчивостта на проекта“, посочи в заключение инж. Бистра Николова.