При налични свободни легла област Добрич е в готовност да посрещне пациенти с Ковид-19 от други области

При налични свободни легла област Добрич е в готовност да посрещне пациенти с Ковид-19 от други области. Това е станало ясно на работна среща на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с областните управители, директорите на Регионални здравни инспекции и директори на болници в североизточна България.

При налични свободни легла област Добрич е в готовност да посрещне пациенти с Ковид-19 от други области

На срещата са участвали областният управител Красимир Кирилов, директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова и директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Георги Желязков. Тема на срещата е била натискът върху здравната система. В рамките на работното заседание присъстващите са обсъдили готовността на лечебните заведения да посрещат растящия поток от пациенти. Във връзка с изчерпаните към момента капацитети за настаняване на заболели от коронавирус се коментира възможността за прием на пациенти от една област в лечебни заведения на територията на друга област. Проф. Ангелов е бил категоричен, че държавата ще окажа подкрепа на всяко едно здравно заведение, за да не остават хора, лишени от медицинска грижа в момент на нужда. 



Предвид динамичната ситуация с броя заразени област Добрич е готова и поддържа добра комуникация при необходимост и налични свободни легла да посрещне пациенти от съседни области след като това е уточнено между изпращащо и приемащо лечебно заведение. Това са декларирали представителите на област Добрич.

Към настоящия момент лечебните заведения в област Добрич имат разкрити легла за лечение на пациенти с COVID-19, които са 10% от капацитета им. Актуалната справка в била представена от директора на РЗИ и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова. Тя е споделила, че лечебните заведения работят по разширяване на легловата база за лечение на пациенти от коронавирус до достигане на брой болнични легла 20 на сто от капацитета на всяка болница, но е добавила, че най-трудно е в МБАЛ - Каварна, където има остър недостиг на лекари.