Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 24 до 28 август

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

От местната администрация на Генерал Тошево информират, че от 1 до 11 септември в детските градини в общината ще се проведат дейности по организация и подготовка за започването на новата учебна година. В тази връзка в ДГ „Пролет“ и ДГ „Първи юни“ ще се сформират сборни групи в услуга на работещите родители, с капацитет съобразен с правилата за безопасност на здравето в условията в Ковид-19. 



Бронзов медал на балканския шампионат по полумаратон завоюва Милица Мирчева на 23 август в Загреб. Тя записа силен резултат от 1:13:59 и остана само на 11 секунди от титлата, която бе за Фатма Демир (Турция) – 1:13:48. Бояна Бжелчат (Хърватия) бе на метри пред Милица и взе среброто с 1:13:56.

Община Каварна да изиска от местната метеостанция информация за климатичните условия, повлияли на добива и да съдейства за обявяване на годината като сушава. Това са поискали от кмета Елена Балтаджиева земеделци от града и селата на работна среща.

Само за два месеца от поставянето на контейнера за употребяван текстил в Генерал Тошево са събрани близо 1 тон дрехи, съобщават от местната администрация. Контейнерите част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението.

Министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди, че новата учебна година ще започне присъствено в цялата страна въпреки епидемичната ситуация, но не изключва до нейното начало да настъпят промени. 

От 1 до 11 септември, включително, Детската кухня в Генерал Тошево няма да работи, съобщават от местната администрация. През периода ще бъде направено почистване, дезинфекция и подготовка за новата учебна година. Персоналът ще очаква клиентите отново на 14 септември. Заявки се приемат на място до 31 август, включително.

След като на 22 август певци от Студио „Сарандев“ триумфираха в индивидуалната надпревара на Меджународния конкурс „Речни ноти“ - Тутракан, която се проведе в крайдунавския град, те успяха да грабнат още пет награди от онлайн етапа в категориите „Песни от мюзикъли и филми“ и „Вокални формации“. 

Отличени са участниците в тазгодишното издание на Националния конкурс за млади поети „Георги Давидов” - Шабла. Проявата носи името на рано отишлия си поет. 

85 картини, създавани в лятната Работилница за въображение, са включени в изложба в Художествената галерия в Добрич. Творбите са на деца от 6 до 13-годишна възраст. Представени са картини с различни техники и течения в изкуството.