Близо 1 тон дрехи са събрани в контейнера за употребяван текстил в Генерал Тошево за два месеца

Само за два месеца от поставянето на контейнера за употребяван текстил в Генерал Тошево са събрани близо 1 тон дрехи, съобщават от местната администрация.

Близо 1 тон дрехи са събрани в контейнера за употребяван текстил в Генерал Тошево за два месеца

Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. Събраните продукти периодично се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване. С тези, които са годни за употреба, се създава кризисен резерв за подпомагане от Българския Червен кръст на пострадали при бедствия, аварии и кризи и се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда. Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави. От тях се създават продукти, сред които почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произведени от рециклиран текстил.



Този щадящ природните ресурси модел има за цел да връща суровините обратно в икономиката и да създава възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или трансформирането им в друг вид продукт. По този начин се предотвратява или поне намалява значително добива на нови природни ресурси. Правилното събиране и третиране на текстилните отпадъци намалява вредното влияние на този вид отпадък върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух. Милиони тонове облекла се изхвърлят на сметищата всяка година, a някои видове дрехи имат нужда над 50 години, за да се разградят. Токсични вещества се просмукват в почвата и подземните води и вредят на околната среда в продължение на години. Губят се ценни ресурси, които биха могли да се оползотворят, а вместо това остават на боклука. 

Отклоняването на този отпадък от сметищата има огромен положителен ефект върху околната среда.