Вълчев обяви присъствено начало на новата учебна година в цялата страна

Министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди, че новата учебна година ще започне присъствено в цялата страна въпреки епидемичната ситуация, но не изключва до нейното начало да настъпят промени.

Вълчев обяви присъствено начало на новата учебна година в цялата страна

На съвместен брифинг с зам.-кметът на София Тодор Чобанов, той коментира и предстоящите промени в закона за предучилищното и училищното образование.



"Можем да прогнозираме с голяма доза увереност, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Ние, като родилите, трябва да намерим начин образователната система да работи”, посочи министър Вълчев.

Той отбеляза, че не могат да продължат крайните модели на дистанция и заради това се търсят възможни други варианти. Според него в  различните страни има две стратегии - едната от тях е т.нар. "хибридното" обучение, но от МОН са се отказали от подобен вариант, тъй като той би бил труден за изпълнение и за реализиране.

Вълчев посочи, че от МОН са избрали съчетания от две стратегии, като моделът на предстоящото училищно обучение е базиран на превключване. "Училищата ще са готови за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато започнат грипните епидемии”, обясни министърът.

На този етап е планирано новата учебна година да започне присъствено за всички училища и всички ученици в дневна форма на обучение в цялата страна, посочи Вълчев, но той не изключва до нейното начало да настъпят промени. тъй като ситуацията в страната е динамична с оглед на епидемичната обстановка.

Според него училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с Covid-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция.

Някои училища вече обявиха, че ще работят по график, в който различните класове започват часовете по различно време и така ще се разминават в междучасията. "Няма съмнение, че годината ще бъда трудна. Имаме голямо предизвикателство - да опазим здравето на децата", каза министър Велчев.

"Ако обаче оставим училищата затворени, рискуваме да има повече негативни последици за децата, отколкото тези, които може да причини самата коронавирусна пандемия. Говори се и за поколенческа криза”, обяви той на брифинга.

"Когато има дете със симптоми, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват незабавно родителите, които имат отговорността да го заведат на лекар. При случай на заразен ученик или учител, незабавно ще се уведомява и РЗИ”, разясни още той.

Източник: БНР