Facebook намалява риска от опасни линкове

Потребителят ще вижда специално съобщение с предложение да се върне на предходната страница.

Facebook намалява риска от опасни линкове
Социалната мрежа Facebook направи решителна стъпка към подобряване сигурността на своята над 750-милионна аудитория. Най-голямата социална мрежа в света обяви днес партньорство с компанията за сигурност Websence, във  фокуса на което е защитата от опасни линкове.

Websense разработва софтуер за сигурност, който пази потребителите от риска да посетят уеб страници със зловреден софтуер и сайтове за фишинг. Всеки път, когато кликват на връзка към външен за Facebook сайт, потребителите на мрежата ще могат да разчитат на проверка на връзката в базата на Websense.

Когато даден линк е квалифициран като опасен или недостатъчно сигурен, потребителят ще вижда специално съобщение с предложение да се върне на предходната страница.

Facebook ще използва системата ThreatSeeker Cloud - специална платформа на Websense за квалифициране и идентификация на зловредния софтуер. Технологията анализира заплахите за сигурността в реално време с помощта на уникалния енджин Advanced Classification Engine.

По-рано Facebook интегрира система на McAfee в процеса на отстраняване на компрометирани акаунти. Процесът включва и специално разработена McAfee технология за изчистване на потребителските компютри, като инструментът за тази цел се предлага безплатно.

Популярността на социалните мрежи разкри широки възможности за кибер престъпниците, като им позволи да привлекат не само набелязаните жертви, но и техните приятели, колеги и членове на семейството, алармира неотдавнашно проучване.

Фишингът през социални мрежи е нараснал с 8,3% през миналата година и делът му в общия обем подобни атаки вече достига 84,5%, сочи доклад на Microsoft от май тази година.

Междувременно шефът на Facebook Марк Зукерберг опроверга слухове, че рядко пребивава в създадената от него социална мрежа. Според основателя на стартъпа Awesm Джереми Кохик, Зукърбърг - подобно на наркопласьорите, които не употребяват търгувания от тях продукт - не се застоява в своя Facebook. В отговор на провокацията Зукърбърг увери, че ползва по цял ден Facebook.