Над 1000 пчелни семейства отровени през това лято в Добричка област

Пчелите са унищожени след третиране на пшеница с препарат за растителна защита.

Над 1000 пчелни семейства отровени през това лято в Добричка област
Седем жалби са подадени от пчелари в Областна дирекция „Земеделие” в Добрич по повод отравяния на пчелни семейства след третиране на земеделски площи с препарати. Засегнатите пчелини са в общините Ген. Тошево, Добричка, Балчик и Крушари. Загинали са пчелите на общо 1000 кошера, заяви за AGRO.BG адвокат Християн Христов. Само в с. Средина поражения са нанесени върху над 600 пчелни семейства. Жалбите са подадени и до Областната дирекция по безопасност на храните. Засегнатите пчелари посочват като причина за измирането на пчелите неправомерно третиране на пшенични масиви с препарат за растителна защита в края на месец април и началото на месец май т.г.

Резултатите от изпратените проби в сертифицирани лаборатории обаче не показват отравяне на пчелните семейства. В същото време проверката е установила, че земеделските култури са отровни, т.е. третирани. Според специалисти разминаването се получило поради късно взетите проби от пчелините. При съмнение или констатиране на масова смърт, срокът за вземане на проби от пчелите е 24 часа.

По случаите са изпратени две жалби до министъра на земеделието д-р Мирослав Найденов, съобщи още адвокат Христов. В отговора на първата се казва, че няма допуснати нарушения от страна на държавните институции при извършването на проверките и вземането на пробите. Трудно се доказва в съдебната зала отравянето на пчелните семейства, трудно се определя и размера на компенсациите на ощетените пчелари, коментира още адвокатът. Самият той е пчелар от 11 години и смята, че дейността на пчеларите и пчелите все още не е достатъчно оценена в нашето общество. У нас за опрашителна дейност не се изплащат субсидии, освен това и цената на меда не покрива разходите по добиването му, коментира адвокат Христов. В Добричка област в момента търговците дават за килограм от вкусната сладост най-много до 3,80 лв.