Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 18 до 22 ноември

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Увеличава се процентът на лекарското предизвикано раждане, а този на спонтанно започналото такова намалява. Това сподели пред журналисти началникът на Отделението по акушерство и гинекология в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Ивайло Петев на среща с малки и пораснали недоносени деца. 



Георги Балтаджиев поема длъжността зам.-кмет по "Европейски фондове и инвестиционна дейност" в община Каварна. 

Две добрички училища и едно от Тервел са сред 15-те спечелили учебни заведения в кампанията на Kinder "Истории за споделяне". Това са Финансово-стопанската гимназия “Васил Левски”, Средното училище "Св. св. Кирил и Методий" и Професионалната гимназия по техника и облекло  „Дочо Михайлов” в Тервел. 

Националната състезателка по бокс Златислава Чуканова защити по достоен начин името на България на турнир в Хърватия. Представителката на БК „Добруджа“ мери сили в кат. до 54 кг при жените, като с две убедителни победи заслужено се окичи със злато. 

Общинските съветници на Община Добричка избраха и утвърдиха броя, направленията на работа, състава и ръководството на постоянните комисии на провело се днес извънредно заседание на ОбС. Може да ги видите (ТУК)

Общинските съветници на Добрич ще получават възнаграждение в размер 40 на сто от брутната работна заплата на председателя на Общинския съвет за изпълнение на своите задължения. Това става ясно от обявено обществено обсъждане от община Добрич на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. 

"Жълто-зелените" сложиха шестица на съперника и са на крачка от финалната четворка за Аматьорската лига. Футболният отбор на „Добруджа“ финишира първи в зоналния кръг на турнира за Купата на Аматьорската лига в България. В битка за първото място в зона „Варна“ добричлии отнесоха с 6:0 състава на „Суворово“, състезаващ се също в Североизточна трета лига. 

87 есета са изпратени за участие в областния конкурс "Какво е за мен щастливо детство?", съобщи за Добрич Онлайн организаторът в ОМЦ „Захари Стоянов“ Силвия Венелинова. Eсетата са на участници от цялата област Добрич, като за първи път се включват от Балчик и Генерал Тошево. Интересен факт е, че тази година организаторите на конкурса са получили текстове на младежи от градовете Сливен, Плевен, Димитровград, Велико Търново, Русе и Шумен. Техните есета няма да бъдат зачетени, тъй като в регламента е посочено, че конкурсът е за Добричка област. 

В Деня на християнското семейство четвъртокласници от СУ „Стефан Караджа” в Каварна дариха хранителни продукти за хората в неравностойно положение. Деца от 4 „б” клас занесоха над 20 торби, пълни с консерви, боб, леща, макарони, брашно,ориз, олио и др. в храм "Успение на Пресвета Богородица", където отец Василий Селемет прие дарението с усмивка. Той ще разпредели хранителните продукти между нуждаещите се в енорията. 

С театрална постановка шестокласници от СУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич представиха разказа "Белите рози" от Йордан Йовков по повод 139 години от рождението на писателя. Вълнението на малките актьори от клуб „Знаете ли български език?“  по време на изпълнението се предаде и на публиката. 

Инж. Пенчо Керванов е единственото ново попълнение в екипа на Йордан Йорданов, който днес обяви заместниците си пред журналисти. Инж. Керванов ще бъде зам.-кмет по „Устройство на територията“ в община Добрич. 

88,66% от годишния размер са достигнали постъпленията от местни данъци и такси в община Добрич към края на месец октомври. Приходите са в размер на 6 900 000 лева при 7 700 000 лева годишен план. Това съобщи зам.-кметът по "Финанси и общинска собственост" Елка Димова пред журналисти днес. 

Починалото в с. Кардам дете е било натровено с токсичния газ фосфин, отделен от силно действаща отрова за борба с вредители. Това посочи пред журналисти днес наблюдаващия прокурор Йорданка Чанева от РП – Генерал Тошево.