Сокът от ябълка е препоръчителен за хора с дихателни проблеми, морковите предпазват от рак

Сокът от ябълка е препоръчителен за хора с дихателни проблеми, морковите предпазват от рак
Днес Николай Георгиев ни разказва за полезните свойства на прясно изцедените сокове от ябълка и морков, които в комбинация имат страхотен вкус. От пет години Николай се интересува от литература, свързана със здравословното хранене.

Ябълката е един от най-характерните плодове за България. Тя е известна със своя прекрасен вкус, а в същото време може да бъде използвана като нискокалорична закуска. Много хора предпочитат да приемат витамините й под форма на прясно изцеден сок. 


Eфектът върху тялото от плодовия фреш не е по-различен от ефекта, който предизвиква всеки друг десерт


Николай Георгиев споделя, че в ябълката има витамини С и Р, както и соли на калий, калций, желязо, мед, манган, кобалт, цинк и никел. Приемането на сок от ябълка е препоръчително при атеросклероза, болести на черния дроб, пикочния мехур, бъбреците и пикочокаменна болест. Пектинът от ябълковия сок нормализира работата на червата. Високото съдържание на захари и органични киселини способства за бързото възстановяване след физически натоварвания. Прясно изстисканият сок от ябълка е противопоказан при обострен гастрит, язвена болест и панкреатит.Човешкият организъм често страда от липса на калций, хлор, сяра, натрий, калий, фосфор или магнезий. Изброените ензими могат да бъдат набавени при редовна консумация на ябълков сок. Интересен факт, е че той не нанася вреди върху организма и от него може да се приема до литър на денонощие.


Ябълковият фреш съдържа витамин C – мощен антиоксидант, благоприятен за хубавия вид на кожата, помощник за добър имунитет и  профилактика на някои форми на рак на белите дробове. 


Николай дава интересен факт относно любимата на много хора плодова напитка:


“Освен това се бори с дегенеративни заболявания, например болест на Алцхаймер, редовната му консумация ще подсили дейността на сивото вещество в мозъка. Това я прави подходяща за възрастни хора”


Заради високото си съдържание на пектин, ябълковият сок е “метла” за натрупаните в организма токсини. Пектинът се оказва и безценни приятел на белите дробове. Точно затова ябълката е препоръчителна за хора с дихателни проблеми, астма, както и за пушачите.


Николай уточнява, че антиоксидантите в ябълковия сок са в сравнително по-ниска концентрация от тази в един пресен плод и допълва:


“Рядко има хора, които ядат по 4-5 ябълки на ден, но това може да се компенсира с една чаша прясно изцеден сок от 200 милилитра, в която участват 4 ябълки”


Ябълката е единственият плод, който може да бъде комбиниран перфектно със зеленчукови сокове, като едновременно му придава приятен вкус. Той може да бъде направен както на бавнооборотна сокоизтисквачка, така и на бързооборотна. Разликата ще бъде в качеството на сока, защото чрез бавнооборотната машина остават повече фибри във фреша.


Как да приготвяме и консумираме фрешВтората част на статията ще бъде свързана с полезните свойства на фреша от морков. Според Николай морковът е обявен за царя на зеленчуковите сокове, защото има силен лечебен ефект.  


Той има ползотворно въздействие върху зрението, кожата, косата и ноктите. Пресният сок от моркови е здравословен източник на бета-каротин, витамин А, калий, калций, магнезий и фосфор. В сока от морков може да бъдат добавени няколко капки зехтин. По този начин бета-каротина ще бъде по-добре усвоен.


Освен това сокът от моркови повишава имунитета и контролира дейността на сърдечно-съдовата система,  пречиства черния дроб и жлъчката, богат е на витамин А, поддържа лигавицата на вътрешните органи здрави и предпазва организма от патогенни микроорганизми.


При възрастните хора намалява нивата на лошия холестерол, а калият и манганът понижават риска от диабет тип 2. 


Наличието на витамин К в сока от моркови подпомага процеса на съсирване на кръвта и помага за калциевата обмяна и здравето на костната система, а витамин С за по-бързото заздравяване на външни рани и поддържа венците здрави.


Препоръчително е да се приема от 200 до 300 милилитра фреш от морков, за да се осигури на организма добро зрение, хубава коса, здрави нокти и гладка кожа. Най-важното качество на този вид зеленчуков сок е, че предпазва от рак.  


В домашни условия Николай препоръчва сокът от моркови да бъде направен на бързооборотна сокоизтисквачка, защото бавнооборотните са предназначени за по-меки зеленчуци. Освен това има риск ножовете на машината да се изтъпят по-бързо, което няма да бъде рентабилно за собственика на една бавнооборотна сокоизтисквачка.


Николай препоръчва, за по-добро усвояване на витамин А, морковите да бъдат накиснати във вода за около час-два преди изстискването им. В заключение той обобщава ползите от приемането на прясно изцеден сок от морков:


Полезни са за диета и могат да се пият сутрин на гладно, защото имат високо съдържание на вода


Има детоксикираща роля и подпомага лечението на акне


Подпомага кожни заболявания, основаващи се на дефицит на витамин А


Бета-каротинът контролира влиянието на вредните слънчеви лъчи и повишава съпротивителните сили на кожата, помага да се избегне слънчевото изгаряне


Витамин А намалява клетъчната дегенерация и забавя процесите на стареене в организма


Повишава количеството на колаген в кожата и по този начин поддържа еластичността й и възпрепятства образуването на бръчки


Подобрява общото състояние на жените по време на бременност, както и качеството на кърмата, защото я обогатява с витамин А


Магнезият и манганът в сока от моркови регулират нивата на кръвната захар


Подпомага храносмилането, благодарение на високото съдържание на фибри има дълготраен засищащ ефект 


Очаквайте и други подобни статии с любопитни факти за вкусните плодови и зеленчукови напитки. 


Внимание: Тази статия е любителска и не представлява медицинска препоръка. Преди да предприемете действия, свързани с вашето здраве, се  консултирайте с личния си лекар


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+