Eфектът върху тялото от плодовия фреш не е по-различен от ефекта, който предизвиква всеки друг десерт

Днес заедно с Николай Георгиев търсим отговор на въпроса дали е полезно да се пие фреш и колко често трябва да го приемаме в ежедневието ни.

Eфектът върху тялото от плодовия фреш не е по-различен от ефекта, който предизвиква всеки друг десерт

От пет години Николай чете литература, свързана със здравословното хранене. Според него приемането на фрешове е ниско в йерархията, но е добро начално ниво за водене на пълноценен живот. 



Три са ключовите фактора при пиенето на прясно изцедени плодове или зеленчуци - от какво са направени сокът, с какво са приготвени и как се консумират.

Според наблюденията на Николай повечето хора асоциират фреша със сок от портокал или ябълка. Общото между тези сокове и всички други от плодов тип е, че съдържат концентрирана плодова захар. Заради липсата на фибри, отстранени с пулпата при изстискването, захарта се усвоява бързо в кръвта и покачва инсулина. С други думи, ефектът върху тялото от плодовия фреш не е по-различен от ефекта, който предизвиква всеки друг десерт.


„Ако възприемате фреша като десерт и вашата дневна порция сладко, ако го консумирате на самостоятелно хранене като междинна сутрешна или следобедна закуска и ако този ден не хапвате друго сладко, тогава добре. Ако пиете фреш в допълнение към всичко друго сладко, което приемате (мюсли със сушени плодове за закуска, зърнено блокче следобед и чаша вино за вечеря), тогава определено захарта ви идва в повече“, категоричен е Николай и допълва, че зеленчуковите сокове са добър алтернативен вариант. При тях количеството захар е изключително ниско. Освен това в една чаша могат да бъдат събрани много витамини, минерали, фитонутриенти и ензими, които по-трудно се приемат с твърда храна в рамките на ден. 

Зелени сокове може да бъдат направени в комбинация от краставица, зелена ябълка, целина, авокадо, магданоз и други. За повечето фрешове не е препоръчително да се пият на гладно, но при сока от краставица, например, това не е проблем. Тя съдържа около 90% структурирана вода. На гладен стомах може да се приема и сок от алое вера. 

Като съвет Николай дава да пием по една чаша топла вода всяка сутрин, защото тя действа като „баня“ на храносмилателния тракт. Друга препоръка, която прави е относно съхранението на изцедените сокове:

„Ако машината за фрешове е центрофужна, които най-често се срещат по търговските вериги, е препоръчително сокът да се изпие максимум до един час. Препоръчвам и приемането му да не бъде на една глътка, а да става като хранене. Бавното пиене симулира хранене и това е най-правилното“


В заключение Николай уточнява, че все повече хора избягват да приемат газирани и подсладени напитки. През последните години се увеличава интересът към по-естествената алтернатива – прясно изцедени сокове или така наречените фрешове.

Очаквайте и други подобни статии с любопитни факти за вкусните плодови и зеленчукови напитки. 

Внимание: Тази статия е любителска и не представлява медицинска препоръка. Преди да предприемете действия, свързани с вашето здраве, се  консултирайте с личния си лекар