Няма регистрирани случаи на Западнонилска треска в област Добрич

На територията на област Добрич няма регистрирани случаи на Западнонилска треска, това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Няма регистрирани случаи на Западнонилска треска в област Добрич

Към 25.08.2019г. в Министерството на здравеопазването са съобщени 5 лабораторно потвърдени случая на Западнонилска треска, като един от случаите е вносен, а 4 са с анамнестични данни за ухапване от комари в страната, по местоживеене.




На територията на област Добрич няма регистрирани случаи на Западнонилска треска.

Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природноогнищен характер и трансмисивен механизъм на предаване - чрез ухапване от комари.

Резервоарите на вируса в природата са диви птици и животни. Хората се заразяват основно при ухапване от комар, но е възможно възникване на инфекция и при органна трансплантация и при преливане на кръв. Инкубационният период на заболяването варира между 3 и 14 дни.

Западнонилската треска обикновено протича леко или умерено тежко, с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на обрив, увеличение на лимфните възли, както и смущения от страна на чревния тракт. При по - голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По - тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст.

Лечението на заболяването е симптоматично. Няма ваксина срещу вируса на Западнонилската треска.

Най - важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия.

Мерките, които всеки може да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. Много комари са най - активни при изгрев и здрач. Хората трябва да използват репеленти, както и да са с покрити части на тялото, когато са навън (дълги ръкави и крачоли на панталони). Замрежването на врати и прозорци на домовете, както и използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра превантивна мярка.

Важно е да се намалят местата със застояла вода навън, тъй като тя е среда за размножаване на комарите - да не се оставят непокрити съдове с вода през летния сезон, достъпни за комарите.

Предпазните мерки са особено важни при възрастни и имунокомпрометирани лица при престой на открито и пътуване в заразени държави.

Лица, посетили рискови райони и развили посочените симптоми е уместно да потърсят медицинска помощ.