До 1000 лева е инвестицията за декар коприва

Копривата е сред лечебните растения, които могат да станат основа на добър бизнес за фермерите.

До 1000 лева е инвестицията за декар коприва

Може да се отглежда и на места, където почвата не е много плодородна. Растението е известно на всеки и няма как да се сбърка, ако веднъж сте се докоснали до парещите му листа и стръкове. Цъфти от юли до август, а семената узряват през лятото до септември. Видът е разпространен в умерените зони на света и у нас то намира прекрасни условия за живот.
За производство на лечебни смеси, както и за суровина за фармакологията от копривата могат да се използват листата, корените, стръкове, както и семената на културата.

Високият интерес към парливата билка произтича и от търсенето на външни пазари. Тя е с богат състав и е сред първенците по съдържание на желязо. Освен това има и витамини С, К, В2, както и каротин, флавоноиди и др. Коренищата пък могат да се похвалят с високо съдържание на скорбяла и танини.

Ако сте сред фермерите, които искат да се занимават с култивиране на коприва, трябва да си приготвите по близо 1000 лв. на декар за първата година.

Сметките показват, че за 1 декар насаждения ще са ви необходими 8000 растения, които могат да се намерят на пазара на цени от 0,06 до 0,08 лв. за бройка. Тъй като се разсаждат ръчно, ще трябва да ползвате и няколко човека, които да ви помогнат с тази задача. По време на вегетацията културата се нуждае от 1-2 окопавания на почвата, както трябва да осигурите и поне 2 поливки в зависимост от климатичните условия. Прибирането на реколтата става на няколко пъти, като е необходимо да окосите внимателно така, че да не повредите коренищата на културата. Общата сметка сочи близо 960 лв. за всички дейности през първата година.

На едно място копривата може да се отглежда до 5 години, като е желателно да внасяте оборски тор само при есенната обработка на почвата. По време на вегетацията не е нужно торене.

През следващите години ще трябва да осигурите поне две окопавания на терена, както и да платите за поливки при липса на необходимите валежи в точния момент. Разходите се оценяват на близо 185 лв. на декар.

Още на първата година ще ви се наложи да прибирате реколта. Листата и стръковете се откъсват през май-юни, преди да са цъфнали растенията. Ако трябва да отделяте листата от стръковете при изсушаване, можете да получите до три реколти. Корените се вадят през есента, като се започва работа на втората година от създаването на насажденията.

През първата година от култивирането на копривата можете да очаквате по 400-450 кг от декар сухи стръкове, които се изкупуват при средна цена от 3 лв. Така можете да формирате приход от декар в рамките на 1200-1350 лв. След като насажденията се разраснат, можете да започнете и с ваденето на корени от коприва. От тях можете да добиете около 150-200 кг от дка. Коренищата се изкупуват по 4 лв. средна цена и така биха формирали доход от 600-800 лв./дка. На втората година се предвижда да добиете и повече сухи стръкове – 550-750 кг/дка, като приходите от това могат да достигнат до 2250 лв./дка. За две години отглеждане на коприва общо приходите ви биха били около 3450-4400 лв., като печалбата се оценява на максимум 3260 лв. от декар.

За да изсушите копривата, трябва да разстелете растенията на равномерен слой на слънце, като размесвате минимум 4-5 пъти на ден. След това зелената маса се събира на малки купчинки, които после стават по-големи. Ако във вътрешността купчинката не се затопля, то това е сигнал, че копривата вече е добре изсушена.