Семейство от село Оброчище остана без дом, след като пожар изпепели къщата им

Както Добрич Онлайн писа пожар изпепели къща в село Оброчище през обедните часове на 2 юли

Семейство от село Оброчище остана без дом, след като пожар изпепели къщата им

Собственикът на имота Алекси Филипов сподели, че преди време е теглил кредит от 20 000 лева, с който е направил ремонт. Заемът все още не е погасен, а имотът, който няма застраховка, е изпепелен. При инцидента в къщата са били снахата на Алекси, двете й деца и по-малката й сестра, която е усетила мирис на дим. Така са разбрали, че в постройка, където стои конят на семейството, е пламнал пожар. Започнал е да гори, докато децата са спали на обяд. За щастие успели да ги изведат и няма пострадали.




След подаден сигнал на телефон 112, е пристигнал противопожарен автомобил от Районната служба в Албена. По думите на Алекси Филипов на място служителите са разбрали, че има проблем с помпата и не успяват да потушат пламъците.

„Когато пристигнаха, пожарът не беше започнал да гори толкова силно. Оказа се, че помпата им е развалена“, заяви той. Силният вятър е допринесъл за по-бързото разпространяване на пламъците.



Малко след това на място са пристигнали огнеборци от Районната служба в Балчик. „Хората дойдоха, но дотогава къщата падна изцяло“, каза Алекси. В момента той живее при братовчедка си, а неговите син, снаха и две внучета са в село Гурково при други роднини.

Цялата покъщнина на семейството е изгоряла. Чрез оказана помощ от съседи, са успели да спасят коня. Алекси посочи, че най-вероятно късо съединение е предизвикало пожара.


Директорът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Добрич комисар Дарин Димитров сподели, че авариралият при инцидента автомобил е нов, тригодишен.

„Преди да започне гасене, пускат помпата, но се оказва, че е блокирала”, каза той. Директорът заяви, че ежедневно се правят задължителни проверки на цялата техника. По думите му противопожарният автомобил, който е отишъл в село Оброчище, при проверката е бил в пълна изправност.

“Непосредствено след тях пристига противопожарен автомобил от Районната служба в Балчик, който поема пожарогасенето. Авариралият автомобил се връща на местостоянката си в Албена, служителите вземат друг автомобил и отиват да загасят пожара“, каза още той.

Дарин Димитров коментира , че винаги всички противопожарни автомобили се придвижват с пълни резервоари с гасителни вещества.  

В заключение той посочи, че за последните десет години това е първият случай, в който техника отказва да работи по време на произшествие. По думите му е имало други подобни ситуации, но те са били при рутинни проверки или занятия.