Децата от клуб „Екопулс“ в Каварна направиха мониторинг на плаж "Болата"

Учениците от клуб „Екопулс“ на основно училище „Йордан Йовков“ в Каварна се срещнаха днес с доброволци от Черноморска мрежа на неправителствените организации.

Децата от клуб „Екопулс“ в Каварна направиха мониторинг на плаж "Болата"

Емма Гилева- ръководител на Черноморска мрежа на неправителствените организации, Антония Красимирова, изучаваща „Международни комуникации“ във Виена и Тасило Сакскобургготски, който е един от внуците на Симеон Сакскобургготски, бяха посрещнати в Каварна по стар български обичай с хляб и сол.
Към участниците в срещата се присъединиха и кметът на Община Каварна Нина Ставрева, зам.-кметът Йордан Йорданов и Радка Илиева –директор на основно училище „Й.Йовков“.

Кметът Нина Ставрева приветства гостите от Черноморска мрежа на неправителствените организации и отправи специални благодарности към всички ученици от клуб “Екопулс“ в Каварна.

„Изключително важно е от такава крехка възраст децата да се учат да пазят природата и да имат отношение към нея. Благодаря на г-жа Ангелова и г-жа Габровска за труда, който полагате да възпитавате учениците. Гордея се с това, че единствената в страната получена награда „Черноморски медал“ е именно в Каварна. Вие бяхте отличени със златен медал в деня на Черно море – 31 октомври, по време на конференция в Истанбул за активна дейност на учителския колектив и учениците в областта на опазването на Черно море и успяхте да изпреварите своите връстници от Гърция, Румъния, Русия, Турция и Унгария“, с благодарност се обърна г-жа Ставрева към ръководителите и учениците от еко клуба.

Пред участниците в днешната среща Емма Гилева- ръководител на Черноморска мрежа на неправителствените организации, обясни, че поводът за днешната визита е доброто сътрудничество между клуб „Екопулс“ и Черноморска мрежа на неправителствените организации, което датира от години и е една от многобройните екологични акции , които се провеждат с млади хора от различни крайбрежни градове. „Младите хора от еко клуба са част от нашата програма за образование, мониторинг и запознаване с гражданската наука. Днес всички заедно ще извършим мониторинг на твърдите отпадъци на един от кай-красивите плажове в света-„Болата“, посочи още г-жа Гилева.

След разговора в основно училище „Йордан Йовков“ всички участници в срещата се отправиха към „Болата“ за извършване на мониторинга.