Откриват паметна плоча на Андон Калчев в Балчик

В петък от 11.30 часа в град Балчик официално ще бъде открита паметна плоча на Андон Калчев. Паметната плоча на родолюбивия българин вече е поставена на храм – паметник „Св. Николай Чудотворец“ в Белия град. Идеята се реализира от местната структура на ВМРО, а на събитието ще присъстват членове и сипматизанти на родолюбивата организация още от Добрич, Варна, Каварна и други.

Андон Калчев е български офицер и общественик, виден деец на ВМРО. Роден е в костурското българско село Жужелци (днес Спилеа). След Ньойския диктат семейството му емигрира в свободна България и се установява в Балчик. Завършва гимназия в София през 1931 година и заминава за Лайпциг (Германия), за да продължи обучението си. След дипломирането си остава да преподава в университета. По покана на цар Борис III Калчев се връща в страната и учи в Школата за запасни офицери, от която придобива чин подпоручик.

След поражението на Гърция от Германия през април 1941 година и връщането на българската администрация в източната част на Беломорието и Егейска Македония, Калчев е произведен в поручик. Той е сред основателите на Солунския български клуб – организация, която си поставя за цел защита на правата на българите в останалата под гръцка администрация Егейска Македония.

През септември 1941 година Калчев се установява във Воден (днес Едеса) и там развива основаната с помощта на Цветан Младенов в Лерин (днес Флорина) българска опълченска военизирана организация, наречена Охрана, която има за цел да защитава българското население от гръцките паравоенни чети.

След деветосептемврийския преврат в България Андон Калчев се оттегля в най – северните части на Егейска Македония. По-късно при Битоля е арестуван от титовски партизани, които го предават на гръцките паравоенни формирования. Към края на Гражданската война в Гърция в 1948 г. Калчев и италианският комендант на Костур Корнелио Равали са съдени на базата на извънреден гръцки военновременен закон, действащ повече от три години след края на Втората световна война. В процеса, въпреки отправеното искане за адекватна защита, е забранено участието на български адвокати. Той започва на 10 май 1948 година и трае десет дни. Калчев е осъден на смърт за морално подстрекаване към убийство като военнопрестъпник. Българският герой е разстрелян в солунския затвор Ептапиргио на 27 август 1948 година като последните му думи преди овековечаващата кончина са „Урааа Македония!!!”.