Международен ден на морските фарове

Международният ден на морските фарове се отбелязва за път в Шотландия през 1994 г., а днес над 450 фарове в 50 страни по света, в т.ч. и от България, подкрепят инициативата. Нейната цел е да се запазят и възстановяват морските фарове.

Международен ден на морските фарове

Празникът дава възможност хората да научат повече за тяхната роля в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете. С напредъка на навигационната техника днес морските фарове остават на заден план. В момента работещите са не повече от 1500 и са основно туристическа атракция. 

Най-старият фар на българския черноморски бряг е Шабленският. Близо два века, той гордо стои на морския бряг. И днес високата му 32 м. осмоъгълна кула излъчва светлина на всеки 25 сек. и се вижда на далечина 17 морски мили. Историята му датира от средата на 18 век. След кримската война френското дружество Michel et Collas сключва договор с Високата порта за строеж и експлоатация на светещи съоръжения, които да показват на плавателните съдове опасностите в морските дълбини. По българското Черноморие дружеството построява седем фара.

 

Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят - Александрийския фар. 132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите. Гръмоотводът на фара е с позлатен връх. Стените му са дебели 1,20 метра и дори и през зимата студ в помещението не прониква. Четирима са пазачите на фара, които денонощно следят работата му. Дежурствата се сменят на всеки 8 часа. Любопитно е, че именно тук е работила и единствената жена пазач на такова съоръжение - Тодорка Хаджииванова.