ЕК: Мобилните оператори да свалят цените

Българите живеят в най-бедната страна, а плащат на мобилните оператори повече от всички останали европейци.

ЕК: Мобилните оператори да свалят цените
Българският телекомуникационен регулатор да предприеме мерки срещу високите цени на разговорите на мобилните оператори, предупреждава Европейската комисия. Българите живеят в една от най-бедните страни от ЕС, а плащат повече от всички останали европейци.

ЕК ще отправи препоръки, които трябва да бъдат взети предвид от Комисията за регулиране на съобщенията, казва еврокомисар Нели Крус, отговаряща за цифровите технологии, в писмен отговор до българския евродепутат Андрей Ковачев, пише електронното издание „ЕурАктив”.

Евродепутатът от ГЕРБ се обърна към Крус заради високите цени на мобилните разговори.

КРС заплаши мобилните оператори със санкции, но те изглеждали смешно ниски в сравнение с печалбите на компаниите. Една такава санкция предупреждава мобилен оператор за глоба от 50 до 1000 лева на седмица.

Средната стойност за мобилните услуги в ЕС от януари 2011 г. достигна 4,91 евроцента на минута и продължава да намалява. През юли 2010 г. КРС намали тези тарифи до 6,64 евроцента за минута след искания на ЕК в началото на 2009 г., припомня Ковачев.

България е вероятно е единствената развита страна в света, където хората носят няколко мобилни телефони с абонамент за различни телекоми, за да заобиколят високите такси за разговори между тях, пише "ЕуроАктив".

Тъй като са основен източник на реклама в медиите, българските телекоми остават до голяма степен имунизирани от нежелано отразяване, коментира още медията.

Българските мобилни оператори поддържат най-високите цени за терминиране в Европа, стана ясно от доклад на ЕК за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения миналата година. От него става ясно, че България е с най-евтините в ЕС обаждания, но само в рамките на една мрежа.

В началото на тази година КРС задължи трите мобилни оператора да намалят цените на едро за входящи международни повиквания и да ги таксуват по 0,13 лв./мин. от 1 април. По този начин ще се намалят цените на едро за международни повиквания до нивото на тарифите за терминиране в национални мрежи, обясниха от комисията.