Чакаме 10% повече чужди туристи това лято

Въпреки кризата, броят на туристите, които пристигат в България, с всяка изминала година расте. 10 на сто повече чужденци в България очакват в туристическия бранш. Енергийният министър обяви още, че от всички европейски реактори нашите са най-много проверявани - 35 пъти за последните 20 години.

Чакаме 10% повече чужди туристи това лято
Около 10% се очаква да бъде ръстът на чуждите туристи през този летен сезон спрямо предходната година, обяви в Пловдив министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Според него, въпреки кризата, броят на туристите, които пристигат в България, с всяка изминала година става все по-голям.

През тази година се очаква ръстът на туристите да бъде най-голям в сравнение с всички последни години, оптимистично прогнозира министърът.

Според него най-голям ръст ще има при руските туристи, където прогнозите са за 30% повече спрямо предходните години. Положителните очаквания обхващат, както масовия туризъм, така и алтернативните форми като културен, селски, винен, спа- и религиозен туризъм, допълни Трайков.

Той подчерта, че летният сезон се очертава да бъде много силен за България и значителна роля за това има рекламната кампания за популяризиране на страната ни като атрактивна туристическа дестинация, която МИЕТ финансира със средства по ОП „Регионално развитие”.


Тройков коментира още, че България е една от страните с най-дълги традиции в ядрената енергетика в Европа, така че, когато възникна темата с аварията в АЕЦ „Фукушима”, ние бяхме една от първите страни, които започнаха действия по извършване на стрес тестове.

Той добави, че преди десет дни на ниво Европейски съюз са уточнени критериите, по които ще се правят тези тестове. Трайчо Трайков е поръчал централата в Козлодуй да синхронизира програмата си с европейските критерии и до есента тези тестове ще бъдат направени.

„Методологията е следната: първо ги извършва операторът на централата, след това от комисията за ядрено регулиране се верифицират резултатите и следват партньорски проверки”, обясни енергийният министър.

Трайков съобщи още, че от всички 143 реактора в Европа най-много са проверявани нашите - около 35 пъти за последните 20 години, така че ние сме достатъчно тренирани. Що се отнася до руските ни партньори, те трябвало да отговорят на нашите изисквания, за да купим продукта, който искат да ни продадат.