3 години лишаване от свобода ще търпи 16-годишен, извършил грабежи

Наказание 3 години лишаване от свобода получи 16-годишният В.Д.И. от Добрич, след като Окръжен съд – Добрич, одобри сключеното между него и Окръжна прокуратура споразумение за решаване на делото в досъдебното производство. До навършване на пълнолетие той ще търпи наказанието в поправителен дом при общ режим.

3 години лишаване от свобода ще търпи 16-годишен, извършил грабежи
Момчето се призна за виновно за това, че като непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, при условията на продължавано престъпление и след предварителен сговор със 17-годишен младеж от Добрич да вършат грабежи, на 05.11.2010 г. в Добрич е отнел 7 лв. от владението на 44-годишен добричлия с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това заплашване, а на 06.11.2010 г. от магазин за хранителни стоки в централната част на града е отнел мобилен телефон, СИМ карта за него и 390 лв., всичко на стойност 642 лв., от 38-годишен добричлия с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това заплашване.

16-годишния използвал за заплашване газов пистолет, намерен от него преди години край околовръстен път. Оръжието не е било заредено. Около 1 ч. на 05.11.2010 г. той и приятеля му се разхождали по ул. „Христо Ботев”. В.Д.И. сложил маска на лицето си и се приближил до спряно такси. Той извадил пистолета и го насочил към шофьора, поискал парите, телефона и цигарите му. 17-годишният наблюдавал наблизо, дали идва някой.

На друга нощ 16-годишният влязъл в магазин по ул. „Отец Паисий”, а приятелят му наблюдавал отвън. Маскираният В.Д.И. насочил пистолета към продавача, поискал парите и ги взел, заедно с телефона му. По-късно двамата младежи били задържани.

Окръжна прокуратура продължава да работи по делото срещу 17-годишния.

Днес В.Д.И. заяви пред съда, че разбира последствията на споразумението с прокуратурата на влязла в сила присъда и доброволно го е подписал.