Д-р Валери Веселинов: В здравеопазването има пари, но не са разпределени правилно

Орязаните стандарти за направления водят до свръххоспитализация в страната, в болниците влизат хора за изследвание и такива с неуточнени диагнози, заяви управителят на ДКЦ-II в Добрич д-р Валери Веселинов.

Д-р Валери Веселинов: В здравеопазването има пари, но не са разпределени правилно

Едно направление струва на касата 15 лева, а клиничната пътека е поне няколко стотин и дори хиляди, обясни той. Това е голямото източване на касата - в болниците влизат повече пациенти отколкото би трябвало, категоричен е д-р Веселинов.  


 

Пробелемът е поставен пред всички възможни институции в страната, които имат отношение, както и са проведени много срещи през последните години с Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

 

Работата ни по здравна каса е регулирана по една много тъмна формула, лекарите в ДКЦ - II всяко тримесечие получават стандарт за изследвания и направления, за пръв път от въвеждането на здравната реформа в здравното заведение в Добрич стандартите са получени още в началото на тримесечието, обясни управителят на ДКЦ - II.

 

Обикновено лимита на направленията и сумата за изследвания е ставала ясна около 2 седмици преди края на периода. Тогава те вече са изразходвани и касата изисква от центъра надвишената сума. Така например ДКЦ - II връща през декември миналата година 14 600 лева, а предишното тримесечие - 5 000 лева. За други 40 000 лева в момента Диагностично-консултативен център - II води дела с касата, обясни управителят д-р Веселинов.

 

Според него контролът трябва да е по медицински критерии, а не по икономически. Бюджетната дисциплина и фискалните мерки са поставени от държавата пред здравето на гражданите.

 

При изчерпване на направленията и сумите за прегледи гражданите трябва сами да си заплатят за тях, незавизимо, че са здравно осигурени или лекарят трябва да надвиши зададения му стандарт.

 

В интерес на пациентите е, че за тримесечието април - юни имаме от рано цифрите от касата и когато свършат ще можем да поискаме увеличване на отпуснатите бройки, коментира д-р Валери Веселинов, но и допълни, че е прекалено хубаво за да е истина.