Прекратяване на договор за аренда при смяна на собствеността

За земеделска земя има сключен 6-годишен договор за аренда, който е вписан в Агенцията по вписвания и в Общинската служба по земеделие. Собственикът има желание да продаде имота, но новият собственик трябва да го купи с тежест. Как може земята да се освободи?

Старият или бъдещият собственик трябва да се ангажира и какво да направят, за да се развали договора за аренда, като се има предвид,че арендаторът не желае това да стане по доброволен начин?

Договорът за аренда се прекратява: с изтичане на срока, за който е сключен; при неизпълнение - по общия ред, доколкото в Закона за аренда в земеделието не е предвидено друго,  по взаимно съгласие на страните, изразено писмено с нотариална заверка на подписите; с едностранно предизвестие  по други причини, посочени в закона за аренда, още и със смъртта или с поставянето под запрещение на арендатора, съответно с прекратяването на юридическото лице-арендатор, доколкото в договора не е предвидено друго; при принудително отчуждаване на арендувана земя за държавни и общински нужди по реда на глава трета от Закона за държавната собственост и на Закона за общинската собственост.




Прекратяването на договора за аренда на земя се регистрира в съответната общинска служба по земеделие и се вписва в нотариалните книги.

Арендодателят може да развали договора поради забавяне на  арендното плащане за повече от три месеца. Когато вноските са уговорени за периоди, по-кратки от една стопанска година, развалянето е допустимо при забава на плащането най-малко на две последователни вноски.

адв. Евгения  Русева
тел 0889 232 150