Гергьовден вече ще е денят на Тервел

Такова решение взе Общинският съвет на Тервел на свое редовно заседание на 25 март.

Гергьовден вече ще е денят на Тервел

През последните седем години като Ден на град Тервел бе честван 22 септември, като решението за това е взето от тогавашния  Общински съвет  в началото на  септември 2003 г. До този момент Тервел не е имал свой официален празник и тази функция се е изпълнявала от традиционния Добруджански събор – надпяване в последната седмица от месец септември. През последните седем години Събора се организира през всяка четна година и тогава съвпада с Деня на град Тервел, редувайки се с конкурса за млади изпълнители на добруджанска песен „Калинка Вълчева”, който се провежда през всяка нечетна година.


В българските градове е утвърдена традицията храмовият празник на най-стария или най-големия църковен храм да бъде празник на съответния град, се казва още в докладната на кмета.

 

Общинският съвет на Тервел определи Гергьовден, Шести май за Ден на град Тервел. В празничния календар на Община Тервел като ден на Добруджански Събор остава датата 22 септември, Ден на Независимостта.

Новата църква в Тервел вече ще е собственост на Българската патриаршия. Това също бе решено от общинските съветници, след като се разгледа и обсъди предложението на общинския кмет. Храмът е построен върху терен , чийто собственик е Община Тервел  и основно чрез ползване на бюджетни средства. За да се превърне от новопостроена сграда в храм, в който могат да се извършват богослужения, новата църква трябва да премине във владение на Българската Православна Църква.

 

Така повелява устава на духовната институция и с неговите разпоредби се съобразяват всички институции, граждани и фирми, които изграждат православни храмове. Прехвърлянето на собствеността се извършва преди освещаването на новия храм, което ще стане на Гергьовден, Шести май тази година.