Верка Сидерова

Верка Сидерова е българска народна певица, известна изпълнителка на песни от добруджанската фолклорна област.

Верка Сидерова

Верка Сидерова е родена на 26 април 1926 в град Добрич. Завършва гимназия в родния си град. През 1952 г. в София печели първата си награда от участието в Национален преглед на художествената самодейност в армията. След това се явява на прослушване лично при Филип Кутев и от тогава тя е част от колектива на Ансамбъла за народни песни и танци, носещ днес името на прочутия диригент и художествен ръководител. До 1983 г. тя пее в ансамбъла като солистка, в квартети и триа. Изнасяла е концерти в 29 страни от цял свят.

Много от нейните изпълнения са запазени в Златния фонд на националното радио и телевизия. Издала е компактдиск с най-известните добруджански народни песни за периода 1960-2000 г. Верка Сидерова е носител и на голямата награда "Нестинарка" - за цялостна певческа кариера, на Международния фолклорен фестивал в Бургас.

Сред най-популярните и песни са „Лале ли си, зюмбюл ли си“; „Изгряла е месечинка“; Росен, Росен, зелен Росен , Ситно се ‘оро зави, а любима и? е „Години, години, усилни години“.Певицата често споделя, че основата на нейния репертоар са песните от нейната майка и баба й.

Почетен гражданин е на гр. Добрич.