Адриана Будевска

Адриана Будевска е българска актриса, един от основоположниците на професионалния театър в България. Тя е смятана за една от най-големите български изпълнителки на трагични роли.

Адриана Будевска

 Актрисата е родена на 13 декември 1878 г. в Добрич. Завършва гимназия във Варна. През 1895 г., след конкурс, е изпратена като стипендиантка в Малий театър в Москва. След завършване на четиригодишното обучение тя се завръща в България през 1899 г. и дебютира в ролята на Василиса Мелентиева в едноименната пиеса на А.Н. Островски в столичната трупа "Сълза и смях". От 1906 до 1926 играе само в Народния театър. Неин съпруг е Христо Ганчев - един от създателите на българския професионален театър. 

През 1926 г. е уволнена и повече от 10 години, в разцвета на творчески сили, стои извън сцената, а през 1937 г. заминава за Южна Америка при своя син, откъдето се завръща едва през 1948 г. На 20 февруари 1949 г. нашата общественост чества с подобаваща тържественост нейната 70-годишнина.

 

Адриана Будевска допринася нашият театър да се приобщи към реалистичните традиции на руския театър и да се насочи към класическия репертоар. Авторка е на многобройни статии, портрети за артисти, спомени. Някои от ролите й са: Нина Заречная, Мила, Цена, Соня, Варя, Офелия, лейди Макбет, Нора, Мона Вана, Маргарита Готие, Емилия Галоти...

 

В Родината тя се връща на 70 години по лична покана на Георги Димитров. Голяма майсторка на гласа, на чувството, Будевска е сравнявана навремето със Сара Бернар. Тя изиграва с лекота световноизвестни роли и получава в живота си най-важното - истинската любов. Умира на 9 декември 1955 г. в София. На нейно име е наречен драматичният театър в Бургас.