Преглед на печата - 2 февруари

"ТРУД"
Влизаме в Шенген първо по въздух
Възможно е България да бъде приета в Шенген още през лятото или есента, но само като въздушно пространство. В най-кратък срок по-късно страната може да се присъедини към Шенгенското пространство и като сухопътни граници, прогнозира на ГКПП-Капитан Андреево германският депутат Ханс-Петер Ул.

Преглед на печата - 2 февруари
Омуртаг и Попово избират чужди кметове?
644 жители на община Омуртаг и 400 души от община Попово са сменили регистрацията си по настоящ адрес и са се преселили неизвестно къде, сочат данни на ГРАО. Преместването станало от август до декември м.г., точно преди да влезе в сила 10-месечната уседналост за местния вот. От ДПС признават, че хората са от техния електорат, но отричат да са ги командировали на „изборен туризъм" .


"24 ЧАСА"
Продават фейсбук приятели

25-30 лв. струва фалшив профил, 400 лв. - група
Създават се фалшиви потребителски профили в социалната мрежа и след като наберат достатъчно приятели, се продават като цели групи.
Така спамърите получават пряк достъп до голяма група от хора. на които пращат рекламни съобщения. Те са улеснени от факта, че доверието във фейсбук е огромно.
Парите стигат за 100 операции с„Лео"
Чалгализация + липса на профилактика виновни за рака
До 100 българки ще бъдат оперирани безплатно от рак на маточната шийкас робота ..Да Винчи" в Плевен. За толкова пациенти ще стигнат парите, отпуснати от здравното министерство, съобщи проф. Григор Горчев, шеф на клиниката по онкогинекология (на малката снимка).


"СТАНДАРТ"
Броим милиард за изтребители

Военното министерство е дало миналата седмица ход на най-чакания търг в армията, научи "Стандарт". От ведомството на Аню Ангелов са изпратили запитване до производителите на Ф-16 (Локхийд Мартин), Ф-18 (Боинг), Грипен (СААБ), Юрофайтер (ЕADS) и Рафаел (DASO). Това е станало по дипломатически път чрез посланиците на САЩ, Швеция, Германия и Франция у нас, потвърдиха от министерството. Руснаците са извън играта въпреки изявената готовност на производителите на МиГ-29 да участват в надпреварата.
220 лв. за парно през януари
Около 220 лв. ще бъде средната сметка за парно на двустаен апартамент през януари. Това е с около петдесетачка отгоре спрямо януари 2010 г. Причините за солените суми са както по-високите цени, така и далеч по-студеното време, коментираха експерти.


"МОНИТОР"
Гонят агентите от науката

Идеята е процесът за отзоваване на посланиците-агенти да продължи и с разчистване на свързаните с тайните служби шефове в науката. „БАН е най-представителната организация на българската наука, както правителството е представител на страната и нашите дипломати са представители навън", каза финансовият министър Симеон Дянков, който предложи чистката на агенти в Академията. Според него в законовите промени за Академията изрично трябва да бъде записано, че бивш агент на ДС не може да бъде председател на БАН или шеф на институт.
Ученичка изчезна след разходка в мола
„Трябваше да се прибере в събота вечерта. Малко преди 22 часа звънна на леля си по телефона да каже, че си идва. След този разговор джиесемът й е изключен", разказа вчера майка й Соня през сълзи на очи.
Жената по цял ден стои до телефона в апартамента си в кв. „Слатина" и чака новини от полицията. Очите са й зачервени и подути от плач. Соня е таксиметров шофьор и вече е раздала снимката на дъщеря си на колегите.

"КЛАСА"
Всяка втора кола на лизинг у нас „изчезва" през схема за измама

Ръстът в опитите за злоупотреби на некоректни клиенти се ускорява до 15%
50% от лизинговите коли у нас не се крадат истински - те са измама, коментира в интервю за „Класа" председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд" Асен Христов. Новината потвърди и изпълнителният директор на „БулИнс" Стоян Проданов. „Официална статистика няма, но според наблюденията ни около половината от всички измами са свързани с лизингови автомобили. Проблемът е нормален във време на криза, тъй като клиентите усетиха най-силно проблемите с обслужването на дълговете през 2010 г., пък и тази година тенденцията ще продължи. Ясно е, че при подобна форма на поет дълг длъжниците ще търсят решение и понякога то не е законосъобразно", коментира пред „Класа" Проданов.
Искат еднакви стимули за всички видове зелена енергия
35 млрд. евро е дал ЕС за екологична инфраструктура през 2009 г.
Правителството трябва да пренапише проектозакона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), за да се даде равнопоставеност на различните видове екологични производства - от слънце, вятър и биомаса. За това настояват в открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и до парламентарната енергийна комисия от Българския енергиен форум (БЕФ), стана ясно вчера.


"НОВИНАР"
Букмейкър стана спонсор на Зографски
Австрийският букмейкър bet-at-home.com стана спонсор на световния шампион по ски-скокове за младежи Владимир Зографски. Престижната заложна къща е останала очарована от страхотното представяне на 17-годишния талант през сезона. Това е първи индивидуален контракт от европейски букмейкър, който е сключен с наш спортист. Компанията е бивш спонсор на националния отбор по футбол, като имаше взаимоотношения и с Балканската лига по баскетбол.


Викат Цветанов, Борис Велчев и шефа на ДАНС в СРС комисията
Подкомисията за контрол на СРС привика на изслушване вътрешния министър Цветан Цветанов, председателя на ДАНС Цветлин Йовчев и главния прокурор Борис Велчев. Това заяви председателят на комисията Явор Нотев след 4-часово изслушване на Ваньо Танов и представители на ГДБОП.
Цветанов, Йовчев и Велчев задължително ще трябва да се обяснят пред депутатите от комисията. Това ще се случи при първия възможен случай, но едва ли това ще е утре, тъй като вътрешният министър Цветан Цветанов ще отговаря пред вътрешната комисия на парламента.


"РЕПУБЛИКА"
ДАНС МИ КАЗАХА: Това заявява в отворено писмо, получено в редакцията
Когато напусках ДАНС един от преките ми ръководители ми каза- "На улицата ще умреш от глад!"и ми предложи да си избера митница в България на която да бъда назначен Тогава аз му отказах но сега с това писмо ще му отговоря защо го направих Това пише в отворено писмо до РЕПУБЛИКА бившият служител в ДАНС Росен Миленов
СДС пак нападна Пътната агенция
"От СДС отново настояваме за оставка на ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура", съобщи в Бургас председателят на партията Мартин Димитров. Според него причина за това е фактът, че в дейността си АПИ разрешава преработка на големи инфраструктурни проекти, като по този начин за сметка на изграждането им се увеличава печалбата на фирмите изпълнители. Това е второто искане за уволнение на ръководството на Агенцията, което сините в рамките на месец отправят към строителния министър Росен Плевнелиев.