Ползване на общите площи във входа

Здравейте, имам запитване във връзка с етажната собственост. От 25 год. живеем във този апартамент - гарсониера, от 20 год. съседите си направиха стайчка на общата площадка. Преди 2 год. съседката почина и никой не живее в апартаментта, внучката й живее в София. Когато се обърнах към нея, да ни отстъпят на нас те с баща й категорично отказват. Домоуправителят казва да се разберем ние помежду си, но нямаме координатите им, а той не ни ги дава. Въпросът ми е как може ние да я ползваме, кой трябва да се обърне към тях. И трябва ли да ни плащат символичен наем - примерно за чистачката или да не се ползва от никой. Дори залепих ЗУЕС на вратата на домоуправителя да се запознае със закона и той отказва да се заеме със това.

Правомощия да решава въпроси, свързани с ползването на общи части от сграда в режим на етажна собственост има общото събрание на етажната собственост.

В случая следва да се свика общо събрание на етажната собственост, което да реши кой да ползва изградения обект, който по същество представлява обща част на сградата и дали това да стане срещу наем или безвъзмездно.

Решението на общото събрание е задължително за собствениците и обитателите на сградата. При неизпълнение на взетото решение, ЗУЕС предвижда способи за принудителното му изпълнение, като може да се стигне и до изваждане на собственик/обитател от сградата.

Общо събрание може да се свика от управителя на етажната собственост или от собственици на обекти в сградата при спазване на условията, предвидени в закона.



 

С уважение: мл. адв. Павел Атанасов

Адвокатско дружество „КИРЯКОВИ И КО”, гр. Добрич

www.kantora.bg