Срок на договор за кабелна и интернет

Аз съм от Добрич. През септември 2010 сключих договор с НЕТ1 за ползване на интернет и кабелна телевизия за 12 месеца за София, където бях командирован. През декември 2011 ми се обадиха от НЕТ1 с искането за плащане на такси за предоставени кабелна и интернет. Разговарях с Комисия за защита на потребителите и от там получих отговор, че щом не съм подновявал договора си с НЕТ1 няма основание за плащане. През май с мен се свързаха от фирма за събиране на дългове. Поискаха ми 110 лв. за услуга, която не съм ползвал. В противен случай ме заплашиха със съдия-изпълнител. Как да постъпя? Моля за помощта ви!

Обикновено доставчиците на описаните услуги – интернет и кабелна телевизия – включват в общите си условия клауза, според която, при липса на волеизявление в обратния смисъл, след изтичане на срока на действие на срочните договори, те автоматично се трансформират в безсрочни при същите условия. Безсрочните договори могат да бъдат прекратени без неустойка с месечно писмено предизвестие.
 
Общите условия на посочения от Вас във въпроса оператор също включват такава клауза, така че от юридическа гледна точка формално най-вероятно дължите тази сума, тъй като договорът Ви се е трансформирал в безсрочен и операторът е начислявал такса за предоставяните услуги.
 
От изложеното от Вас може да се направи извод и за това, че и към момента договорът Ви най-вероятно не е прекратен и може да се начисляват такси за услуга, която не ползвате. За това е добре първо сключеният договор да се прекрати от Ваша страна, за да не се стигне до нови подобни ситуации.
 
Що се отнася до конкретната сума, която се търси от Вас, тя формално най-вероятно се дължи, но за по-точно становище е нужно цялостно запознаване със случая.
 
С уважение: мл. адв. Павел Атанасов

Адвокатско дружество „КИРЯКОВИ И КО”, гр. Добрич


www.kantora.bg