Преглед на печата

Водещите заглавия в пресата днес. Обединяваща е информацията за задлъжняването на средната класа у нас.

Преглед на печата
в. "ДНЕВЕН ТРУД" „Свършиха парите за ордени” ЕМИЛИЯ КАРААБОВА Близо 600 души, завещани от президента Георги Първанов на наследника му Росен Плевнелиев, очакват да получат ордени. Да, ама пари за отличия няма, оплакаха се от „Дондуков" 2. в.
 
"24 ЧАСА" МВР предупреждава: Жени, пазете си ушите! МВР предупреждава: Жени, В студа вените потъват и наркоманите озверяват. За да изкарат пари за една доза, те се нахвърлят на жени и грабят обеците им, като ги късат от ушите. Добре облечени дами с обеци може да станат жертва на грабите ли, зависими от дрогата, предупреди полицията. Гергов и семейство - най-щедри дарители на БСП Илияна Йотова дала 10 000 лв. Партията събра 128 000 за местните избори Семейството на бизнесмена Георги Гергов е най-големият дарител на БСП през изминалата 2011 г. Той, съпругата му, синът и баща му са превели в помощ на партийната дейност на социалистите 29 600 лв.  
 
в. "СТАНДАРТ" Мъжете над 40 първи по борчове Средната класа най-трудно се справя с кризата Ако сте жена и спешно търсите съпруг или любовник, избягвайте мъже между 40 и 50 години от София, Варна, Бургас. Това е профилът на типичния българин, затънал в борчове. Изводът не е на съмнителна социологическа агенция, а резултат от анализ на асоциацията на колекторските агенции у нас, които събират борчове. Мъжете, чиято младост е била в началото на прехода, са постигнали преди години висок стандарт.  
 
в. "НОВИНАР" „Средната класа задлъжнява” Задлъжнялостта на домакинствата нараства. Това отчитат от Асоциацията на колекторските агенции у нас. Според експертите не най-бедните, а средната класа и то в големите градове има проблеми с плащанията. Причините за забавени плащания км банки или за лизинг за заради високи сметки за ток и медицински услуги. Все по - отчетливо българите се разделят на две категории. Едните са по-консервативно и по-изрядни. Това са предимно хората над 55 години, от малките населени места, но собственици на малък бизнес. В тази група попадат и младите семейства с малки деца.  
 
в. "КЛАСА" „СПОРЕД АСОЦИАЦИЯТА НА КОЛЕКТОРСКИТЕ АГЕНЦИИ: Средната класа у нас ударно затъва в дългове” Домакинствата пренебрегват плащания по кредит и лизинг заради по-високите сметки за ток и лекарства Средната класа у нас все повече затъва в дългове и все по-трудно се оправя с плащането дори на комунални месечни сметки. Това сочи анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България към края на януари. Противно на масовото схващане, че по-бедните хора плащат по-трудно задълженията си, се оказва, че все по-често длъжникът е на възраст между 40 и 50 години, жител на голям град - София, Варна и Бургас. Преди години е достигнал висок стандарт, бил е зареден с оптимизъм и е теглил голям кредит наред с ползването на редица други скъпи услуги.
 
в. "ДУМА" Едва 1/3 от българите чуват сирени за бедствия Цветанов ПРИЗНА Системата трябваше да е готова през 2010 г., тепърва правят консултативен съвет Системата за ранно оповестяване при бедствия, която започна да се изгражда през 2008 г. и трябваше да е напълно завършена през 2010 г., в момента обхваща едва 34 на сто от населението, призна вчера Цветан Цветанов. От 2009 г., когато ГЕРБ разтури Министерството на извънредните ситуации, пряко отговорен за политиката на държавата при бедствия и аварии е именно той. Банско пълно с шефове и безработни Делът на висшистите и работодателите в региона е неколкократно по-голям от средния за страната Хората с висше образование в региона на Банско и Разлог са почти два пъти повече, отколкото е средният дял за страната - 38% към 20%. Работодателите са 3 пъти повече, а мениджърите - с над 3 пъти повече от цялата страна.  
 
в. "СЕГА" Кабинетът скри разходите за заплати на чиновниците ТАНЯ ПЕТРОВА Има опасност финансовата дисциплина да се влоши заради административната реформа Вместо да стават по-прозрачни, публичните разходи на държавата за заплати в централната администрация стават все по-енигматични. За пръв път от постановлението за изпълнение на държавния бюджет не става ясно с какви суми за възнаграждения ще разполагат министерствата, държавните агенции и комисии. Числата са скрити в общ параграф "разходи за персонал", в който влизат и плащаните от държавата осигуровки, както и другите плащания като обезщетения, заплати на нещатен персонал и др.  
 
в. "ТЕЛЕГРАФ" 120 000 нещастни прасета на мезета РОСТИСЛАВА ИВАНОВА Заради директива на ЕС 120 000 български прасета може да бъдат изклани, тъй като фермите не отговарят на изискванията на ЕС за хуманно отглеждане на животните. Както и за кокошките, Европейският съюз има директива за условията, при които да се гледат свинете. Тя влиза в сила от януари 2013 г. Сред изискванията са в кочините да има душове, климатици и играчки.
 
в. "МОНИТОР" „$10 рекет за разбита парола във Фейсбук” ЙОРДАН ЙОЧЕВ Разследващи: Най-често го правят ревниви гаджета Крадат профила и искат „откуп”, за да не излагат потребителя в мрежата Хакери или средно ниво компютърни спецове са започнали рекет в социалните мрежи като „Фейсбук“. Извършителите разбиват паролите за влизане в профила, след което започват да искат суми между 10-15 долара, за да ги върнат. Който не плати исканата сума, започват да пишат от негово име и да го излагат и злепоставят пред приятелите му в мрежата, съобщиха експерти пред „Монитор“. Още в средата на миналата година е имало подобен случай, но официален сигнал не е бил подаван в сектора за „Компютърни престъпления“ в ГДБОП.
 
в. "ЗЕМЯ" Турци ще искат обезщетения за наводненията Метан Кърай, председателят на Червения полумесец в Одрин, заяви, че е възможно турски граждани да поискат обезщетения за наводненията край Одрин от България: „Турция прави всичко възможно, за да се избегне водният ад, но виждаме, че България не прави даже една десета от това". Народът тъне в борчове Народът тъне в борчове, показват последните данни на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). През първия месец на новата година 48% от длъжниците в страната са забавили плащането на сметки и кредити заради неизплатени заплати. При само 12% от случаите причината за невъзможно плащане е безработица, показват данните на организацията.  
 
в. "ПРЕСА" Без двойки до трети клас Учениците до трети клас да не получават оценки от 2 до 6, предлагат от просветното министерство в проекта на новия закон за училищното образование. Вместо това знанията на децата ще се мерят с думички – от „незадоволително до „отлично . Малчуганите няма да повтарят и класа. Спират асансьори с решетка От 1 февруари започна проверка на всички асансьори с дървени врати и решетки, съобщи пред „Преса" Юлиан Иванов, шеф на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор". Старите лифтове трябваше да бъдат снабдени до края на 2011 г. с автоматични брави и други устройства, които да гарантират безопасността на пътниците. Ако това не е направено, ретро машините ще бъдат спирани, закани се шефът на инспекцията.
 
в. "РЕПУБЛИКА" Досиетата изпрани тайно през 1990 г. Досиетата на Държавна сигурност са „изпрани" през месец януари 1990 година, доказва документ с гриф „Строго секретно", с който РЕПУБЛИКА разполага. Операцията по изчистването на архива на ДС от имената на ключови агенти и сътрудници става с докладна записка номер V-68, разписана лично от министъра на вътрешните работи по онова време Атанас Семерджиев Кунева преспала уговорките за АСТА Бившият еврокомисар за правата на потребителите в ЕС Меглена Кунева има пряка вина по създаването и приемането на Търговското споразумение за борба с фалшификациите, срещу което протестираха хиляди в Европа. Кунева подписала веднага без повдига въпроси за правата на потребителите. В същото време не предприела и нищо, за да информира българските граждани за опасностите, които споразумението съдържа, пише в свой анализ Института за модерна политика.